Публикация

20 години Амбинор къп – традицията продължава (ВИДЕО)

20 години Амбинор къп – традицията продължава (ВИДЕО)

Над 85 тенисисти са заявили участие в юбилейното 20-о издание на националния турнир по тенис за мъже "Амбинор Къп", който ще се състои от 6 до 11 май на кортове на ТК "Левски" в София.

 

През тази година наградният фонд ще бъде 2500 лв., 1500 лв. от които ще бъдат за шампиона от надпреварата. Президентът на БФ Тенис Стефан Цветков обяви, че победителят ще получи и самолетен билет за чужбина до желана дестинация за участие в турнир от АТП или ITF, осигурен от федерацията.

"Искам лично да покажа уважение към такива смели и български инициативи. Федерацията не може да гради без клубове като Левски и се надявам, че ще имаме все повече такива истински клубове", заяви Цветков.

Той допълни, че през есента ще се проведе още един турнир "Амбинор къп" на Националния тенис център, който ще се организира от БФ Тенис, а в него ще има и надпревара за жени.

"Не сме очаквали тези 20 години да минат толкова бързо. Ще бъдем все така постоянни и ще продължаваме с първоначалната идея – да дадем възможност за изява на младите и перспективни български тенисисти. Желанието ни е да мотивираме младите да спортуват, да изпратим позитивни послания на обществото", коментира д-р Петър Велев, собственик на основния спонсор на надпреварата "Екофарм".

Освен наградния фонд, компанията осигурява предметни награди с продукти за възстановяване за всеки един състезател. Стефан Цветков връчи почетен плакет на д-р Петър Велев с признателност за подкрепата към българския тенис и по повод юбилейно издание на турнира.

 

Сред изявените тенисисти, записали се за участие, са Вардан Манукян, националният шампион в зала от 2023 г. Милен Янакиев и трикратният шампион от Амбинор къп Пламен Милушев.

"През годините почти всички състезатели от тима на България за Купа "Дейвис" са участвали в турнира. Точно това е и нашата идея – да подготвяме българските състезатели за международни изяви. За тези 19 години в турнира са участвали над 1000 тенисисти", обясни директорът на турнира Борислав Борисов.

Надпреварата през този сезон започва на 6 май с квалификационна схема, след което на 8 май стартират срещите от основната схема. Финалът е на 11 май (събота).

Коментари