Публикация

Мъжете – по-отговорни към сексуалното си здраве

Над 40 души се прегледаха безплатно и се изследваха в Клиниката по дерматология и венерология към Университетската болница „Александровска” в София.


В инициативата, организирана от „Софарма” АД и община „Триадица”, по повод 14 февруари всички желаещи получиха консултации от водещи специалисти по дерматология и венерология и се тестваха за HIV и други полово предавани болести (хламидии, гонорея, сифилис, гъбични инфекции и др.), спестявайки по този начин по над 120 лева за прегледи и изследвания. 

75% от посетилите кожната клиника бяха мъже на възраст от 20 до 71 години. Прегледалите се жени бяха в диапазона от 20 до 63 годни. До края на седмицата на 10% от пациентите ще бъдат направени допълнителни безплатни изследвания.  

„В последните години младите хора са станали по-отговорни за здравето си. Масово се информират от интернет и тъй като там информацията е стряскаща, това ги кара да идват на консултации при специалисти. За голямо съжаление през последните години се наблюдава увеличаване на заразените с ХИВ и сифилис. Неглижира се сериозността на сифилиса и непрекъснато регистрираме нови и нови заболели. Болестта вече не протича по класическия начин – няма изразени външни симптоми, и заради това много от болните дори не подозират, че са вирусоносители”, каза д-р Елена Петрова, специалист дермо-венеролог в болница „Александровска”.

Тя поясни, че много от хората, които идват да се изследват за ХИВ, го правят веднага след рисков полов контакт.

„Хубаво е на следващия ден да се консултират със специалист, но за вярно изследване за ХИВ най-рано след един месец могат да излязат резултатите. А за да бъдат още по-сигурни, трябва да се направи повторно изследване на 3 и 6 месеца след половия контакт. Голям проблем е, че много от хората смятат, че организмът си изгражда имунитет към полово предаваните инфекции. Единствената болест, за която има ваксина, е хепатит B, останалите инфекции могат да се повтарят многократно”, допълни д-р Петрова.

„Забелязва се тенденция в развитието на сексуалната култура на българите. Ние, докторите, със задоволство отчитаме, че българите все повече се интересуват и обръщат внимание на сексуалната си „хигиена” и здраве. Ние лесно можем да предложим лекарствени продукти за подобряване на либидото и терапия на определени форми на безплодие, но много по-важно е хората да вземат своевременно мерки, за да не се стига до сериозни усложнения”, отбеляза д-р Георги Пехливанов, дерматолог-венеролог в Клиниката по кожни и венерически болести към „Александровска”.

Коментари