Публикация

Как да извлечем максимална полза от плодовете и зеленчуците?

Пресните плодове и зеленчуци са богати на витамини, минерали и фитохимикали, но дали организмът ни получава тези полезни вещества зависи от начина, по който ги третираме по пътя от магазина до стомаха ни.


Ето някои съвети за извличане на оптималната полза за организма от плодовете и зеленчуците:

Пресни или замразени
Пресните плодове и зеленчуци имат по-добър вкус и повече хранителни стойности от замразените и консервираните, но те имат предимство само, когато са узрели и прясно набрани. За да не се развалят по време на транспорта и складирането, много от плодовете и зеленчуците, които се предлагат в търговската мрежа, са обрани преди да узреят напълно, а те са най-полезни тогава.

Няколко дни след беритбата плодовете и зеленчуците започват да губят от хранителните си свойства. Колкото по-дълго престояват в транспортното средство, в супермаркета и в хладилника ви, толкова по-малко хранителни вещества ще останат в тях.

От друга страна, плодовете и зеленчуците, които ще бъдат замразени се обират, когато узреят и се замразяват веднага. Този процес унищожава някои вещества, но запазва повечето от тях до 12 месеца. Така че в някои случаи замразените плодове и зеленчуци съдържат повече витамини и минерали.

Съвет: За да запазите съдържащия се в зеленчуците витамин С, не ги размразявайте преди готвене, а ги слагайте на огъня директно от фризера.

Купувайте сезонни и местни плодове и зеленчуци като ги консумирате в рамките на няколко дни.

За и против микровълновата печка
Според някои изследвания при приготвянето на храна в микровълнова печка се унищожават хранителните качества на продуктите. Други изследвания пък твърдят, че това става при всякакъв вид готвене и подчертават, че запазването на полезните вещества в плодовете и зеленчуците зависи от количеството вода, в което се приготвят. Правилото е: колкото по-малко вода, толкова по-добре.

-brr-

- По възможност не белете зеленчуците преди готвене. Повечето антиоксиданти в плодовете и зеленчуците се намират в кората. Достатъчно е да ги измиете добре преди да ги ядете или готвите.
    
- Вместо да ги варите или печете, ги задушавайте, а най-добре е да ги ядете сурови или на салата.
   
- Ако ги предпочитате варени, ги бланширайте във вряща вода, но  възможно най-кратко.

Изключение са червените домати. При топлинна обработка се увеличава нивото на съдържащия се в тях ликопен – антиоксидант, който предпазва от някои видове рак, сърдечни заболявания и отслабване на зрението. Това означава, че доматеният сос и доматената супа са отлични източници на ликопен.

Съвет: Поръсвайте зеленчуците с малко зехтин, който помага на организма да усвои витамините и минералите.

Доматите и доматените продукти са главен източник на ликопен, но този антиоксидант се съдържа и в плодовете папая, диня, розов грейпфрут и гуава.

Съвет: Ликопенът в тези плодове се абсорбира от организма по-добре, когато те се приемат в комбинация с кисело мляко или извара.
 
Трябва ли да се поливат салатите с мазнина?
Да, защото някои антиоксиданти, като каротеноидите в морковите, доматите, спанака и царевицата, се усвояват по-лесно от организма, когато се смесят с мазнина. Не поливайте салатите с богати сосове, а с полезните за сърцето мононенаситени мазнини, като зехтин, или добавяйте към тях авокадо.

Освен плодовете и зеленчуците, черният шоколад, червеното вино и ядките също съдържат подобни на антиоксидантите вещества, но те са по-калорични.

Чаят и подправките са други източници на антиоксиданти.
 
Съвет:
Не смесвайте черния шоколад с мляко, защото то пречи на организма да усвои полезните за сърцето флавоноли.
 

Коментари