Публикация

43 онкоболни ползваха услугите на Центъра за социална рехабилитация в Плевен

Приключва проектът на Сдружение „Галатея”, по който се обособи Център за социална рехабилитация "Надежда за всеки", насочен за подпомагане на пациенти с онкологични заболявания.


Той се реализира в началото на годината по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" в партньорство с Община Плевен, каза Лора Христова, председател на сдружение „Галатея”.

Тя съобщи, че по този повод в Плевен ще се проведе благотворителен концерт на Кичка Будурова. Той ще е в петък, а със събраните средства ще се подпомогне дейността на Центъра. Концертът ще започне от 18,30 ч. в Драматичния театър в Плевен.

„Целта е да се продължи работата с тези 43 човека, които  успяха  през годината да превърнат присъдата рак в диагноза”, заяви Христова.  Сдружение "Галатея" е неправителствена организация в помощ на онкоболни хора и техните семейства и е  създадено през 2009 г.

Миналата година сдружението спечели проект "Надежда за всеки" по ОП "Развитие на човешките ресурси" в партньорство с Община Плевен, но той свършва в края на тази година. Затова председателят му очаква следващата  година за тях да се осигури  делегиран бюджет от страна на община Плевен.

„Имаме обещание, че това ще се случи, но още по-хубаво е, че ни увериха, че за центъра ще се намери и собствено помещение, което ще ни се предостави”, каза още Христова.

Част от пациентите, ползвали услугата на центъра, са категорични, че благодарение на посещенията в него са научили доста за онкологичните заболявания.  Разговаряли са с психолог, но са получавали и  напътствия от социален работник. Друг важен фактор, който им е помогнал е, че са участвали в групи, в които взаимно са си помагали. Още пациентите, участвали в проекта, са имали възможност да използват услугите на консултантите на центъра - проф. д-р Ташко Делийски и  доц. д-р Савелина  Поповска.

Коментари