Публикация

Енциклопедия "Здраве": Ряпата

Въпреки че е много полезна и вкусна ряпата не е от зеленчуците, които присъстват често на трапезата на българите.


Когато ряпата се появи на пазара, аптекарите отиват да играят карти. (Китайска поговорка)

Кореноплодът е познат на хората от три хилядолетия. Родината му е Средна Азия.

Тя била важна част от храненето на древните гърци и римляните, които селектирали няколко различни вида. Ряпата останала популярна в Европа и през средновековието, докато не била изместена в менюто от картофа.

Зеленчукът е най-здравословен, когато е суров. Специалистите обаче препоръчват да се консумира не повече от 250 грама от него, защото подува стомаха.

Ряпата е най-богата на ензими и витамини. В сто грама се съдържат 20 мг витамин С, 0,10 мг витамин В1, 0,14 мг витамин В2 (рибофлавин), 42 мг витамин В4 (холин). От минералите в най-значимо количество е калият, като в черната ряпа е три пъти повече, отколкото в бялата.
В зеленчука има и калций. Ряпата е предпочитана и заради богатото й съдържание на етерични масла, които оказват благотворно въздействие върху храносмилателната система.

Този зеленчук е и източник на захари (основно фруктоза) и целулоза. Ненаситените мазнини и белтъците са малко.

Свежите репички напролет са особено богати на витамин С.

Съдържащият се витамин B1 в ряпата помага по-лесно да се справяме със стреса, безпокойството и депресиите.

Английски учени са доказали, че заедно с броколите ряпата е най-ефективният зеленчук срещу старческото слабоумие.

Високото съдържание на калий, подобно на това в морковите и листните зеленчуци, е полезно за сърцето и кръвоносните съдове. Ряпата изхвърля лошия холестерол, а високото съдържание на фибри помага за по-добра перисталтика.

Всякакви отоци по тялото, които са предизвикани от проблеми в отделителната система, намаляват, когато зеленчукът присъства в менюто. Ряпата активира отделянето на стомашни сокове. Най-сериозен е ефектът при жлъчни проблеми, особено предизвиканите от болести на черния дроб.

Сок от ряпа или настърган корен може да се употребява и външно при циреи, трудно заздравяващи и замърсени рани заради силното му антимикробно действие.

При болки в ставите се препоръчва компрес от настъргана ряпа.

Разбира се, има и хора, за които ряпата е противопоказана. Болните от гастрит, колит, язва на стомаха или дванадесетопръстника трябва да избягват консумацията на този зеленчук, за да се предпазват от усложнения.

Коментари