Публикация

Д-р Ермов: Ние от малките болници не искаме пари, а да ни оставят да работим!

„Ако управниците продължават да вървят срещу общинските болници, ще включа и населението в протеста!”, заяви за health.bg управителят на МБАЛ – Свиленград д-р Димитър Ермов.

Освен че е един от най-ценените хирурзи в региона (и не само там), името му стана емблематично в последните дни и покрай други събития.

Д-р Димитър Ермов беше един от малцината ръководители на болници, които дръзнаха да застанат зад протеста на медиците на 21 януари.

По негова инициатива и на д-р Андрей Кехайов, председател на УС на Български лекарски съюз, на 18 януари в Свиленград се проведе среща по проблемите на малките болници, в която участваха управителите на около 30 общински болници от цяла Южна България.


„Не искаме пари за болницата, а да ни оставят да работим!” – заяви пред health.bg д-р Димитър Ермов, управител на МБАЛ – Свиленград.

Името му стана емблематично в последните дни. Той беше един от малцината ръководители на болници, които дръзнаха открито да застанат зад протеста на медиците на 21 януари.

Както health.bg вече съобщи, по инициатива на д-р Ермов и д-р Андрей Кехайов, председател на УС на Български лекарски съюз, на 18 януари в Свиленград се проведе среща по проблемите на малките болници, в която участваха управителите на около 30 общински болници от цяла Южна България.

На срещата малките лечебни заведения в Южна България представляваха управителите на Хасково, Сливен, Ардино, Дулово, Харманли, Тополовград, Ивайловград, Любимец, Димитровград, Гълъбово, Елхово, Раднево, Нова Загора, Чирпан, Карлово, Рудозем, Мадан, Златоград, Девин, Момчилград, Крумовград, Карнобат, Поморие, Айтос, Средец, Пещера, Панагюрище, Велинград, Асеновград и др.

В срещата участваха още доц. Борислав Китов, председател на комисията по здравеопазване на НС, както и доц. Атанас Щерев, зам.-председател на същата комисия.

Основна тема на разискване бяха проблемите, които възникват с Решение № РД - УС – 04 – 127 от 27.12.2007г. на НЗОК, което поставя много неразрешени въпроси пред лекарите.

Участниците изразиха категоричното си несъгласие с лимитираните бюджети на общинските болници и решението на НЗОК, с което лекарите имат право само на един трудов договор.

Д-р Ермов отново наблегна на факта, че ще се наложи много от общинските болници да се самозакрият заради липса на средства по линия на здравната каса.

Д-р Андрей Кехайов напомни, че половината от населението на страната се лекува в общинските болници.

Участниците в срещата ще изпратят протестна декларация до всички заинтересовани институции в държавата.

Един от големите проблеми пред малките болници е забраната лекарите да подписват втори трудов договор с друго лечебно заведение.

От една страна стои принципът „парите следват пациента”, тоест, плаща се на тази болница, която има направление за лечение на дадено заболяване. От друга – невъзможността лекарите да подписват втори трудов договор оголва малките болници откъм специалисти.

Така че, дори и да не бъде закрита или обявена за приватизация, малката общинска болница е заплашена от фалит заради намаляване на обема от дейности и оттам – свиване на приходите. Затворен омагьосан кръг...

Но това не е единственият парадокс. С така нареченото приложение 17 малките болници са орязани откъм правото да назначават на щат специалисти, тъй като всяко от общинските болнични заведения има определен списък от специалности и клинични пътеки, по които има право да лекува.

Списъкът на разрешените специалисти е различен за всяка болница и се определя от това, колко болни са били лекувани през миналата година по дадена специалност и колко е броят на пациентите, получили медицинска помощ.

Доктор Ермов разказва за конкретен случай с пациентка с миома. В МБАЛ – Свиленград нямат разрешено такова направление и жената трябва да отиде в Хасково или Пловдив. „Ако трябва, ще си платя, каза тя, но искам тук да ме оперирате”... Значи когато пациентът си плаща от джоба, е разрешено, а когато трябва да се плати от касата – забранено в Свиленград, но разрешено в Хасково и Пловдив! Кажете, нормално ли е това?!”, възмущава се д-р Ермов.

Как си обяснява тези забрани за специалисти, дейности, клинични пътеки? „Тенденцията е да се затворят постепенно малките болници и пациентите да се пренасочват към големите тромави университетски болници. Ама че болният трябвало да пътува – никой не го е грижа”, възмущава се д-р Ермов.

Трети, но не по важност, проблем, е така нареченият делегиран бюджет. Който за много от общинските болници за тази година носи друго име – „орязан бюджет”. За МБАЛ – Свиленград например за настоящата година той е с 405 000 лв. по-малко от миналата година, съобщи д-р Ермов.

„Ако продължат да вървят срещу общинските болници, ще включа и населението в протеста!”, категоричен е управителят на МБАЛ – Свиленград. Преди дни той е събрал представители на няколко пенсионерски организации в града и областта, които твърдо стоят зад него. Смята да ангажира всички обществени организации.

„Всички са зад мен – областна и общинска управа – отделят и продължават да отделят средства за болницата си! Защото запазването й е и социален проблем, така че смятам да организирам среща и с министър Емилия Масларова”, подчерта д-р Ермов.

„Спомням си, през 2006 г. на едно събиране на управителите на болниците в малките общини ни показаха здравната карта на България, която до месец трябваше да бъде обявена, говориха ни за дългосрочна програма... Къде са прословутата здравна карта и дългосрочната програма?!” – пита д-р Ермов.

И в друг аспект са орязани малките болници – те получават малко места за специализация. „Двама наши лекари две години напразно се опитват да влязат в списъка за специализанти. Отказват им макар да са отлични специалисти, само защото две години болницата няма бройки за специалността пулмология!”, възмущава се управителят на МБАЛ - Свиленград.

„Миналата година се заговори за борчове на големите болници – окръжни, университетски, смениха се шефове и членове на бордове. Но накрая министерството пак им погаси борчовете. А ние нямаме борчове!”, подчерта д-р Ермов.

МБАЛ - Свиленград е една от най-успешните общински болници и за това говорят фактите: обслужва над 30 селища в общините Свиленград и Любимец, разполага с пет отделения, 100 легла и всички необходими лаборатории и апаратура.

През последните три години с помощта на общината сградата на лечебното заведение е санирана и газифицирана, извършени са основни ремонти в три отделения, а през изминалата година болницата получава сертификат за качество на управлението по ISO 9001.

Освен това МБАЛ – Свиленград е последната или първата (зависи откъде се гледа) болница на външната граница на Европейския съюз. Да бъдеш в такава позиция е голяма отговорност, но и право да настояваш за повече възможности за реализация, смята д-р Ермов.

„Не се страхувам за мястото си! Да се страхуват директорът на НЗОК д-р Тодорова и министър Гайдарски!” – така отговори д-р Ермов на въпроса на health. bg, защо много от колегите му, също ръководители на малки общински болници, отклоняват коментар по поставените проблеми.

„Зад мен стоят цялата болница, кметството, общината и ще се борим докрай! Мен ме знаят в цялата област, имам две специализации – по детска и обща хирургия, такива като мен няма да останат без работа! Така че не се страхувам да поставям на разглеждане проблемите в цялата им острота! Аз съм свободен човек и мога да си казвам нещата такива, каквито са!”, категоричен бе д-р Димитър Ермов.


Коментари