Публикация

Няколко аргумента да приемаме въглехидрати без угризения

Дали не e време да реабилитираме въглехидратите? Когато понатрупаме килограми, първият обвиняем са въглехидратите. Но не всички от тях изобилстват от нишестени калории. И ако си наложите свирепи ограничения върху приемането на въглехидрати до степен, когато дори и изяждането на една суха бисквитка се приема като кощунство, ще се лишите от най-вкусните, най-хранителните и ... най-диетичните храни.

Ако все пак изпитвате чувство на вина, когато включвате в менюто си въглехидрати, научете още за това какво ви дават те:


Дали не време е да реабилитираме въглехидратите? Когато понатрупаме килограми, първият обвиняем са въглехидратите. Но не всички от тях изобилстват от нишестени калории. И ако си наложите свирепи ограничения върху приемането на въглехидрати до степен, когато дори и изяждането на една суха бисквитка се приема като кощунство, ще се лишите от най-вкусните, най-хранителните и ... най-диетичните храни.

Ако все пак изпитвате чувство на вина, когато включвате в менюто си въглехидрати, научете още за това какво ви дават те:


Приятно усещане

Спомняте ли някога да сте мечтали за пържола, боледувайки от грип?
Когато сме неразположени, обикновено посягаме към запомнените от детството успокояващи нишестени храни, напр. макарони и ориз. Комплексните въглехидрати, като пълнозърнестия хляб и зърнените каши, стимулират мозъка да произвежда серотонин. Това е хормонът на щастието. Той регулира настроението, съня и апетита и помага срещу болката. Други въглехидрати, които стимулират отделянето на серотонин, са пълнозърнестите пшенични макаронени изделия, кафявият ориз, булгурът и картофите.

Отслабване с удоволствие

Обикновено в един грам въглехидрати има само 4 калории. Повечето храни, които съдържат комплексни въглехидрати (броколи, червени, зелени и жълти чушки, фасул, царевица и кафяв ориз), не са богати на калории, но са вкусни и засищат. Затова, когато се опитвате да свалите килограми, не си помагате, изхвърляйки въглехидратите от трапезата.
Препоръчителната порция е 1 филийка хляб или 1/3 чаша ориз или 1/2 чаша сварени овесени ядки.

Богати са на фибри

Много въглехидрати са бедни на захар и богати на фибри, които засищат и действат много положително.
Неразтворимите груби фибри помагат на храносмилането и предотвратяват запека. Пълнозърнестите пшеничени продукти, които са комплексни въглехидрати, са източник на тези фибри.

Разтворимите фибри, които се съдържат в овеса, морковите и ябълките образуват лепкав гел, който помага да се намали абсорбацията на холестерола, което пък намалява риска от инфаркт и инсулт. Разтворимите фибри могат също да стабилизират нивото на кръвната захар и да помогнат за овладяването на диабета.

Неутрализират усещането за глад

Ако искате да се борите с усещането за глад, включете в храната си нишесте, богато на т.нар. бавни въглехидрати. Това нишесте представлява вид диетични фибри, които се съдържат в много въглехидрати като картофите, ечемика и фасула. Този вид въглехидрати се образуват, когато тези храни се сварят и след това изстинат. Те притъпяват глада и могат да помогнат активно на желаещите да отслабнат.

Не е ясно от какво количество нишесте, богато на бавни въглехидрати, се нуждаем всеки ден, но това нишесте може да нормализира стойностите на кръвната захар и дори да предпазва от някои видове рак.

Зареждат с енергия

Комплексните въглехидрати доставят бързо много енергия. Всъщност, те са главният източник на гориво за мускулите. Нещо повече - мозъкът, костите, жлезите, хормоните, сърцето и целият организъм зависят от редовния приток на енергия от въглехидратите, за да функционират оптимално.

Енергийната закуска може да включи пълнозърнести бисквити с орехово масло, резенчета плод, натопени в нискомаслено кисело мляко. След работа може да се заредите с филия пълнозърнест хляб и кашкавал, или коктейл от обезмаслено мляко и любимия ви плод с кубче лед.

Лечение по естествен път

“Добрите” въглехидрати – включително кафявият ориз, целината, пълнозърнестите храни и ягодите – доставят богатство от витамини, като B2, B3, B5 и С, както и минерали, като хром, магнезий и цинк. Обогатените зърнени продукти са добър източник на фолиева киселина и желязо.Тъй като въглехидратите, общо взето, са от растителен произход, много от тях доставят фитоелементи, които укрепват здравето.

Такива храни са спанакът (лутеинът в него помага при очни болести), доматите (ликопенът се бори с рака на простатата) и картофите (каротеноидите се свързват с дълголетието).



Коментари