Публикация

Здраве и самочувствие от прородата през пролетта


Авитаминозата отдавна е набедена за най-коварната спътница на пролетта, но всъщност това е много сериозно заболяване, което може да има летален изход. Истинската причина за пролетния дискомфорт е хиповитаминозата.

Сезонният синдром
Организмът ни, който се събужда от зимния сън, започва да настоява за по-активен режим на работа. Ускорява се и обмяната на веществата, а това определено изисква на масата да се появи свежа зеленина. Но често влизането в новия ритъм зависи не от количеството на зеленчуците в менюто, а от собствения ни организъм. Ако процесът на усвояване на витамините в кръвта е нарушен, може да ядем зелении с килограми, все едно - организмът ни ще гладува.
През пролетта се обострят много хронични заболявания, включително и тези на храносмилателната система. Сезонът предизвиква не само възпаление на лигавицата на червата, а и на носоглътката. Това довежда до нарушения в усвояването на витамините. Последствията са известни - вялост, апатия, сънливост, раздразнителност, умора, проблеми с кожата, косата, ноктите. Нездравословната картина се проявява дори когато организмът усеща недостиг само на един витамин.

Шипката - естественият резервоар на витамин С
Да се подобри усвояването на храната помага витамин С (аскорбинова киселина). Възползвайте се от най-добрия природен аскорбин - плодовете на шипката. По съдържание на витамин С тя е истински рекордьор. Освен това съдържа и витамините В2, Р, К, както и каротин. Обикновено колкото повече се съхраняват плодовете, толкова по-малко витамин С остава в тях. Причината е, че аскорбиновата киселина разрушава фермента аскорбиназа и така губи лечебните си свойства. Но в шипката този фермент липсва, затова тя може да се съхранява с години без да загуби нищо от достойнствата си. За едно денонощие организмът ни трябва да получи 60-80 мг витамин С. За това са достатъчни 200 г зеле или 50 г свежа зеленина (например магданоз).
За съжаление, витамин С намалява не само в миналогодишните зеленчуци и плодове, а и при кулинарна обработка, под въздействието на светлина, въздух, вода и огън. За да направите пролетните дарове максимално полезни, спазвайте следните правила: белете съвсем тънък слой от кората с нож от неръждаема стомана; никога не накисвайте плодовете и зеленчуците продължително време във вода и не ги режете на парчета без нужда. Готовата салата не бива да се консумира повече от половин час след като е приготвена. Крайният срок за съхраняване на задушените зеленчуци е един час. Пийте соковете току-що изстискани. След 30-40 минути те губят повече от половината от полезните си вещества.

Полезният ефект е в мярката
Стара максима е, че във всичко трябва да се спазва мярката. Не тъпчете близките си с хапчета витамин С извън всякакви граници. Излишъкът няма да се усвои от организма. Дори може да отмъсти за лекомисленото ви отношение с кожен сърбеж, стомашно разстройство, алергия, камъни в бъбреците и пикочния мехур. А когато отделителната система работи лошо, интоксикацията се развива достатъчно бързо.
Морковите влияят благотворно на обменните процеси, доставяйки ни каротин. Но ако изпиете наведнъж 2 литра сок от моркови, рискувате на се отправите към небесата. Прекомерната употреба на витамин А (особено, ако е в изкуствени поливитаминни препарати) довежда до повръщане, загуба на тегло, главоболие, опадане на косата, увреждания на черния дроб.
Ако храносмилателната ни система е в добро състояние, естественото снабдяване с витамини става за сметка на всички продукти, които консумираме, а не само на плодовете и зеленчуците. Необходимо е само да знаем, че различните хранителни продукти съдържат различно количество витамини. Например, за да удовлетворим денонощната потребност от витамин В2, вместо да изядем половин килограм говеждо месо, 20 кг картофи или да изпием 2 литра мляко, достатъчни ще са 100 г черен дроб или 15 г сухи бирени дрожди.

Отложете диетите за лятото
Според експертите най-драстичното издевателство над организма е пролетната диета, особено, ако се осъдим на 700-800 калории дневно. Това е сигурен начин изкуствено да си създадем дефицит от витамини. А, за да не падат от слабост, любителките на свирепите диети гълтат витамини, купени от аптеката. Но организмът се нуждае още и от белтъчини, мазнини и въглехидрати. Именно те са едновременно и хранителните вещества, и строителният материал в метаболитните процеси. Колкото е по-оскъдна храната, толкова по-трудно се усвояват витамините. Затова най-добре е да отложите диетите за лятото. През пролетта се разрешават само незначителни ограничения в храненето. Опитайте да победите натрупалите се през зимата мазнини с физически упражнения. Вместо да се изтезавате с глад, акцентирайте на плодовете и зеленчуците, съдържащи целулоза. Тя е нискокалорична и е способна на активира дейността на червата.

Ароматите атакуват умората
Пролетните депресии до голяма степен се дължат на слънцето. Неговата оскъдност през зимата води до намаляване количеството на витамин 0, който участва в синтеза на хормона на щастието - серотонин. Затова, ако почувствате, че губите вкус към живота, отивайте на солариум. Само не бъркайте "витаминизацията" с придобиването на тен. Стойте под лъчите на изкуственото слънце не повече от 2 минути един-два пъти в седмицата.
В борбата с апатията добро средство е и ароматотерапията. Маслата на чаеното дърво и евкалипта повишават тонуса, укрепват имунната система и дезинфекцират въздуха в помещенията. Ароматните масла от роза и лавандула прогонват унинието и повишават настроението.
А народната медицина съветва: при първите признаци на умора стрийте между дланите си мащерка и джоджен. Приятният мирис ще ви ободри и ще разсее нервното напрежение.

Рецепта за дълголетие
Секретът за приготвянето на това "блюдо" ми го завеща моят прадядо, който доживя до 104 години. Ще го споделя с вас:
Необходими са ни резен тиква (около 150 грама), 2 шепи прораснала пшеница, един суров морков, неголяма глава цвекло, ябълка. Съставките се раздробяват с кухненски робот или миксер. Добавяме по 2 супени лъжици току-що изстискан гроздов сок и зелев сок, по една супена лъжица саламура от кисели краставички, мед, копър и магданоз. Получава се желе с необичаен, но не противен, вкус. Яде се веднага след приготвянето вместо закуска. Оптималният вариант е по 2-3 пъти в седмицата.
Имайте предвид, че пшеницата трябва да е прораснала за не повече от 7-8 часа.

 

 

Коментари