Публикация

Глаукома се открива и при нормално вътреочно налягане (ВИДЕО)

При съмнение измерването трябва да се прави два пъти дневно в продължение на поне три дни


Д-р Костова за глаукомата

Кога започват да стареят очите? Когато завършат процесите на растеж и развитие, почват дегенеративните процеси. Първите признаци са, когато се наложи да сложим очила за близко четене. Някои хора се противят, защото смятат че така правим очите мързеливи и е предпоставка да увеличаваме диоптъра. Това е погрешно, не бива да се отказваме от очилата. Много е важно очите да бъдат добре коригирани, особено ако работим с тях през целия ден.

Глаукомата е хронично невродегенеративно заболяване

То засяга 2-3% от хората над 45 г. Наричат я тихият крадец на зрение, защото настъпва без симптоми. Първичната откритоъгълна глаукома, която е най-често срещаната по нашите географски ширини, започва да се проявява след около 40 г. Вътреочното налягане е само един от рисковите фактори. При около 30% от хората с глаукома нямат повишено очно налягане. Еднократното му измерване не е достатъчно, трябва да се прави поне два пъти дневно в продължение на три дни. Вътреочното налягане следва своите циркадни ритми. Трябва да се прави с подходящи прецизни апарати. И обратно – невинаги повишеното очно налягане е глаукома. Има състояние, което се нарича повишена очна хипертензия. Ако компютърният периметър е нормален, трябва да се направят допълнителни изследвания.

Новите технологии помагат за прецизно поставена диагноза

В Първо очно глаукомно отделение на Александровска разполагаме със скенер за окото. Тази технология е много подходяща за диагностика на точно такива случаи – когато има повишено очно налягане без други функционални промени.

Пациентите не бива да приемат диагнозата глаукома като присъда. Слепотата при това заболяване е предотвратима, но пациентите трябва поне веднъж на 6-12 месеца да посещават очен лекар. В нашето отделение продължаваме да срещаме хора, на които преди 10 г. е установена глаукома, предписани са им лекарства. Казано им е, че са за цял живот, но оттогава тези хора не са стъпвали при специалист.  

Гледайте тук видеото за глаукомата и здравето на очите от предаването "Здравето отблизо", излъчено по БНТ. 

Коментари