Публикация

Страдате от алергия - внимавайте какво хапвате

Алерголозите твърдят, че от някакъв вид алергия страда всеки втори обитател на планетата и има храни, чиято консумация утежнява алергичното състояние


Храни, които утежняват алергиите

За никого не е тайна, че храненето и храните в частност са в пряка връзка със здравето на човека. Алергиите не правят изключение и то не само за хората, страдащи от хранителни алергии.

Има храни, чиято консумация трябва да ограничим или дори избегнем, ако страдаме от някакъв, какъвто и да е вид алергия

  1. храните с високо съдържание на хистамини. - те включват всички алкохолни напитки, но най-вече бирата, шампанското и виното са сред тях. Хистамини във високи нива се съдържат и във всички видове сирена, но в най-големи съдържания във ферментирали като пармезан, рокфор и всички видове синьо сирене. Всички храни, преминали през  процес "ферментация", носят хистаминово „клеймо". Това са и така любимите на българина туршии, кисело зеле, мариновани и пушени меса и риби, дори маслини. В тази група влизат и хлебните и сладкарски изделия, направени с голямо количество мая и няколко етапа на втасване – козунак, например. Стридите също са в тази, вредна категория.
  2. много растителни храни, които иначе са здравословни, съдържат или карат организма да увеличава производството на хистамини. Във вредния за хората страдащи от алергия списък са включени : спанакът, доматите, гъбите, авокадото,
  3. има плодове, които също утежняват алергиите - ягодите, бананите, сушените сливи, кайсии и стафиди са включени в „забранителния списък".
  4. склонните към алергия трябва да се откажат и от любимия на всички поколения шоколад.
  5. овкусяването на салатите с оцет или добавянето на кетчуп и майонеза към сандвичите или пицата също носи негативни последици за страдащите от алергия.

Специалистите обобщават, че всички храни, съдържащи консерванти могат да отключат или усложнят алергиите.

Коментари