Публикация

Тютюнопушенето и диабета – какво трябва да знаем преди да посегнем към цигарата?

Пушенето крие опасности за здравето на всеки един човек, но за хора с диабет тип 2 този навик е особено вреден, тъй като може да доведе до сериозни усложнения на болестта. При хора предразположени към развитие на диабетно заболяване, тютюнопушенето представлява сериозен рисков фактор.


Учените отдавна знаят, че пациентите с диабет, които пушат, имат по-високи нива на кръвната захар. Това прави заболяването по-трудно за контрол и увеличава опасността от развитие на усложнения като слепота, увреждане на нервите, бъбречна недостатъчност и сърдечни проблеми. Значимо проучване в тази сфера предлага най-категоричните доказателства, че именно никотинът в цигарите е причината.

Ксиао-Чуан Лиу, професор по химия в Държавния политехнически университет на Калифорния, представя резултати от изследването си на кръвни проби от пушачи на събрание на Американската асоциация на химиците. Той открива, че когато никотин бъде прибавен към кръвна проба, той повишава нивата на гликирания хемоглобин А1с с около 34%. Лиу предполага, че подобно повишение се наблюдава и при диабетиците пушачи, като се надява да има възможността да изследва такива пациенти и да затвърди предположенията си в хода на проучването.

Гликираният хемоглобин А1с и нивата на глюкозата в организма са стандартните индикатори за стойностите на кръвната захар в човешкото тяло.

Лекарите винаги са знаели, че пушенето може да влоши състоянието на диабетиците, но не е била известна причината за това. Сега вече учените знаят, че това е никотинът. Проучването дава повод за размисъл и на хората, които не страдат от диабет но са пушачи, тъй като те имат повишен риск за развитие на това заболяване.

Може би още по-важният извод, който може да се направи на основа на резултатите е, че никотин-заместващите продукти като пластири, хапчета или електронни цигари, не са безопасен вариант за отказване на тютюнопушенето при диабетиците.Това е така, тъй като те също съдържат никотин и е много вероятно да увеличат нивата на гликирания хемоглобин. За да бъдат сведени до минимум шансовете за развитие на диабет или усложнения от диабета, единственият начин е да се спрат цигарите, призовава проф. Лиу.

Единственият безопасен, безвреден и ефективен метод за отказване от тютюнопушенето е IQS (I Quit Smoking). Ирландската система за спиране на цигарите е патентована въз основа на дългогодишни изследвания в областта на тютюневата зависимост и е одобрена в ЕС и САЩ. Запишете си час още сега на: 0888 024 635

Коментари