Публикация

​Игра на чист въздух пази зрението на децата

Децата, които играят повече навън на чист въздух и на дневна светлина, по-рядко страдат от късогледство. Така спира прекаленото издължаване на очната ябълка, което е свързано с ранното получаване на късогледство


Връзката е доказана с големи проучвания от 2014 г. в Бристолския университет. След анкетиране на 7000 деца, учените стигнали до заключението, че слънчевата светлина е тази, която влияе положително на зрението. Няма значение физическата активност на детето, наследствените болести или часовете, през което то чете книги.

Вероятността 8-9 годишните деца, които редовно прекарват много време навън, да страдат от късогледство на 15 г. пада наполовина. Нивото на физическа активност на 11 г. вече не оказвала такова голямо влияние. Сега учените искат да изяснят колко време трябва да се разхождат малките, за да бъдат очите им защитени. Предвиждат допълнителни проучвания, за да се разбере как точно работи защитният механизъм и на коя възраст той функционира с пълна сила.


По-рано учените също констатирали при различни проучвания, че малчуганите, които играят повече на улицата, носят по-рядко очила. Тогава обаче не успели да изяснят дали само пребиваването на чист въздух има значение или играе роля и физическата активност.

Данните от проучването са изключително важни като отправна точка за превениця, като се има предвид, че в наши дни късогледите деца и възрастни постоянно се увеличават.

Проучването е публикувано в научното списание Investigative Ophthalmology & Visual Science.

Коментари

Албена Хюбнер
2 сеп 2015 16:03

Колкото по-късно бъде запознат малкия човек с "електронните джаджи", колкото повече време прекарва в игри на открито, толкова по-добре за всички аспекти на неговото здраве и развитие. Споделям го като родител.

Проблем е, че родителите поради липса на време често прибягват до "електронната бавачка" - смартфон, лаптоп, телевизор...

Очно здраве
2 сеп 2015 10:13

Кампания за безплатен очен скриниг на деца и младежи от 6 до 18 години ще се проведе в цялата страна. Сринингът е първа сктъпка към откриване на заболяване и насочване към офталмолог за диагноза и лечение. http://www.credoweb.bg/bezplaten-ochen-skrining-za-detsa-v-nad-150-optiki-v-tsyalata-strana-content-71239.html

Хубаво е не само децата, но и възрастните да се щадят що се отнася до взирането в монитор, тъй като според мен това най-много вреди на зрението на съвременния човек. Било то на компютър или телевизор. Чел съм, че много добра релексация за проумореното око се постига, ако поне на час за няколко минути се вглеждаме в нещо зелено - било то дървета, трева, поляна, природа. Ако може някой от специалистите тук да напише такъв тип статия ще е от полза за всички!