Публикация

Ракът на гърдата е лечим, ако се хване в ранен стадий

За пореден път през 2015 г. в България отбелязваме октомври като месец за борба с рака на гърдата


За пореден път през 2015 г. в България отбелязваме октомври като месец за борба с рака на гърдата. Това е социално значимо заболяване, водещо в структурата на злокачествените заболявания при жените у нас и по света. Целта на инициативата е да се даде повече гласност за самото заболяване, но и да се обърне внимание, че то може да бъде излекувано и да има изключително добра прогноза. Условието е да бъде хванато навреме и да бъде лекувано адекватно.

Годишно от рак на гърдата у нас се разболяват около 4000 жени. Наблюдава се тенденция за увеличаване на заболяването през последните години. Все пак има и добра новина - през последните 15 години почти 1/3 от новите случаи се хващат в ранен стадий. Преди 2000 г. това са едва 16-17%. Резултатът, в голяма част, е благодарение на тези кампании, започнали в 2000 г. със съвместните усилия на Националната онкологична болница, МЗ, пациентски организации и фармацевтични компании.

Ранното откриване на все повече случаи е изключително голям напредък, който оказва влияние върху 5-годишната преживяемост от рак на гърдата. За България тя е 73% според данни от проучването Eurocare 5, което обхваща много европейски страни. Тази преживяемост е изчислена при жените над 15 г. възраст, диагностицирани в периода 2000-2007 г.

Причините за късното откриване на рака са ниската здравна култура, лошата информираност, липсата на достъп до специализирани лечебни заведения, до апаратура за диагностика, невъзможност за редовно проследяване и др.

Има проучвания, проведени от екип специалисти от СБАЛ по онкология и Националния раков регистър, които установяват, че местоживеенето оказва влияние върху риска за откриване на рака в късен стадий. Хората, които живеят в области с ниски доходи на населението, малко болници и липса на онкологични центрове, са по-застрашени. Затова усилията на институциите трябва да са насочени към преодоляване на социално-икономическите различия на хората, които живеят в малките населени места. Трябва да се помисли също и за осигуряване на достатъчно на брой квалифицирани специалисти, които да поставят диагноза своевременно и да лекуват по изискванията на добрата медицинска практика. Да се следи за спазване на стандартите при всяка една от локализациите на рака, информираността и морала на специалистите.

Напоследък в много лечебни заведения бе внедрена нова апаратура, което влияе положително за ранната диагностика и своевременното лечение, увеличава се преживяемостта. Благодарение на новите технологии се откриват и състояния, които излекувани навреме, предотвратяват появата на злокачествен процес.

За да живеят онкоболните по-дълго, е важно да имат достъп до болница, която разполага с необходимите ресурси като специалисти, апаратура и има голям опит (средногодишен брой оперирани новодиагностицирани). При оперирани с рак на гърдата в Националната онкологична болница за периода 2005-2009 г. се установи 80% преживяемост на пациентите. В останалите лечебни заведения тя е средно 72,5%. Добрите резултати са главно в университетските болници.

Качеството на медицинското обслужване, спазването на стандартите за диагностика и лечение на рака на гърдата са от изключително голямо значение за преживяемостта при всички злокачествени заболявания. Тук е ролята на контролните органи да следят как се прилагат медицинските стандарти, използват ли се по предназначение лекарства и апаратура. Да се гледа условията за по-нататъшно лечение и проследяване на пациентите да бъдат равностойни.

Традиция е за рака да се говорят страшни неща. Не бива да се вторачваме само в тези факти! Това са заболявания като всички останали, за които обаче е важно да се хванат колкото се може по-навреме. Разбира се, най-добре е ако може, те да бъдат предотвратени като обърнем внимание на ранната диагностика, на малките неща, които правим всеки ден – какво ядем, как живеем и т.н.

За рака на гърдата например е важно да се прави редовен скринингов преглед. В рамките на такива кампании се преглеждат хора без оплакване, без никакви симптоми. Световните препоръки за качествен скрининг е мамографско изследване на определени рискови групи – жени над 40 г., през определени интервали от време. Важно е и жената сама да проверява за бучки и изменения в гърдите си всеки месец. Ако се открие нещо подозрително, специалист може да каже дали бучката е доброкачествен или злокачествен процес, кога и как трябва да се проследява.

Може да се направи и ехографски преглед. Само специалистът мамолог може да прецени дали да изследва с ехограф или мамограф, според плътността на гърдата и други фактори. Жените трябва да обръщат внимание, ако има починал или болен от рак на гърдата в семейството – първа степен родство – дъщеря, майка, сестра, леля. В САЩ например, се правят генетични изследвания и се практикува премахване на гърдата с цел да се намали риска от заболяването. Освен факторите на околната среда другият важен фактор са генетичните аномалии и фамилната обремененост. Най-известни са гените BRACА1 и BRACА2.

Кампанията „Спри и се прегледай“, която обхвана определен процент от жените в група с по-голям риск от заболяването, ще има продължение. Министерството на здравеопазването има готова Програма за профилактика на социално-значимите незаразни заболявания до 2020 г. , която ще осигури средства за скрининг.

Коментари

Албена Хюбнер
7 окт 2015 22:50

Всяка една жена трябва да постъпва отговорно към себе си и да ходи редовно на профилактични прегледи!

Тихомир Ушев
4 окт 2015 15:48

Все още има жени, които от страх "да не им открият нещо", не ходят на гинеколог и на мамолог Точно това се оказва фатално за тях понякога. Това е т.нар. синдром на щрауса. Дано дамите се отърват от тази порочна практика!

Профилактика!!!

Болница " ЗДРАВЕТО" през цялата година активно работи с жените, майките постъпили с болните деца, при профилактичните прегледи по трудова медицина и доброволните фондове! Д-р Мекянов и д-р Трифонов подобриха резултатите и доволните и щастливи пациентки се множат! Психолозите са до тях преди,по време и след лечението!

Мария  Попова
2 окт 2015 12:50

Девет болници в София и Варна се включват тази година в кампанията за борба с рака на гърдата. През целия месец октомври болници ще се извършват безплатни мамологични прегледи, а в някои от лечебните заведения ще се реализират и безплатни консултации с психолог за диагностицирани с рак на гърдата жени. Участващите болници са Военномедицинска академия-София, университетската болница “Света Марина“-Варна, Специализираната болница за активно лечение по онкология – София, Александровска болница, УМБАЛ “Св. Анна“-София, Първа МБАЛ-София, Четвърта МБАЛ-София и Пета МБАЛ-София, болница Вита, Токуда.