Публикация

Хапчето Антибебе – ползи и вреди

Много жени се страхуват, че от хапчетата се напълнява.


Непрекъснато се говори само за вредите от хормоналните контрацептивни таблетки. Така наречените странични действия при употребата им се наблюдават само в първите няколко дни или седмици и отшумяват с напредване на приема. Понякога има леко главоболие, световъртеж, гадене, диария, различен тип неразположение - напрежение в гърдите, нервност, промени в настроението.

Много жени се страхуват, че от хапчетата се напълнява. Това е мит. Жени с наднормени килограми, които имат проблеми с метаболизма и повишени нива на мъжките хормони, дори съобщават за намаляване на телесното тегло. Леко повишаване на апетита, ако приемате хапчета антибебе, се наблюдава само в началото. Дори в някои случаи да се качи тегло, това са 1-2 кг. Приемът на храна трябва да бъде контролиран.

Друг мит, в който много момичета вярват, е, че приемът понижава либидото. Всъщност е точно обратното. Всички „странични ефекти“ са преодолими.

Нещо, което е споменато и в листовките, е получаването на неправилно кръвотечение, затова е изключително важно да се спазва стриктния прием – всеки ден в един и същ час, без прекъсване. Добре е пациентките да са наясно с възможността да се появи нетипично течение и да не се плашат, защото то ще отшуми бързо.

Ползите от приема на хормонални контрацептиви са много. Най-важните сред тях са:

  • регулира се менструалния цикъл;
  • предпазва от нежелана бременност (не трябва да се стига до аборт );
  • при много от пациентките се използва с лечебна цел - при пациентки с проблемна кожа, повлияват прекомерното отделяне на мъжки хормони и поликистозни яйчници;
  • предпазва от рак на ендометриума (матката) и на яйчниците;

създават комфорт и спокойствие при сексуалните контакти, удобство за едно качествено семейно планиране и настъпване на желана бременност.

Коментари

Здравейте!Трябва ли да се спират за определен период, след като се пият от години?Благодаря предварително!