Публикация

Местим стрелките на часовника, ще пострада сънят ни

Между хормона на епифизата и съня съществува пряка връзка и недостигът на мелатонин значително затруднява заспиването


На 24 срещу 25 октомври преминаваме от лятнокъм зимно часово време.

В04.00 часа в неделния дентрябва да върнем стрелките на часовницитес час назад. Астрономическото часово време ще продължи до последната неделя на март следващата година.

Мотивите за преминаването от лятно към зимно часово време, освен икономически - че се пести енергия- са свързани с осигуряване на хората на повече светлина и повишаване на активността им.

Специалистите не са на едно мнението за това как смяната на времето влияе на здравето ни. Някои смятат, че то има негативен ефект, тъй като промяната разстройва вътрешния ни биологичен часовник. Други , че връщането на часовника с един час назад, може да доведе до изостряне на хроничните заболявания идепресия, а голяма група експерти обясняват, че това се дължи единствено на самовнушение.

Всъщност преминаването към зимно време не оказва съществено влияние на здравето на хората, но може да развали тяхното настроение, особено в първите дни след промяната на стрелките. Преходът от лятото към зимата може да причини на организма определено напрежение, нарушение в съня, повишен риск от психични заболявания и пътнотранспортни произшествия.

Реакцията на промяната на времевия ритъм, както и процесът на приспособяване до голяма степен се определят от индивидуалните особености на човека, от типа на нервната му система, от здравословното му състояние. Лекарите посочват, че привикването може да отнеме дори до 3 седмици

В най-голяма степен от смяната на часовото време страда сънят и по-точно нарушава се връзката между отделянето на мелатонин и съня. Между хормона на епифизата мелатонин и съня съществува пряка връзка и недостигът на мелатонин значително затруднява и прави невъзможно заспиването. Максималната му концентрация в кръвта е от 0 до 4 часа и ако човекът е ставал в 5 часа, то с въвеждането на лятното време той е принуден да се събужда и да бодърства тогава, когато всички негови физиологични механизми все още са в режим на отдих. При преминаване към зимно часово време – обратно, той трябва да остане в покой, когато организмът му вече е настроен в работен режим.

За да преодолеем тези негативни реакции на организма, специалистите препоръчват:

-Хранете се правилно и пълноценно. Това ще помогне на организма по-лесно да се адаптира. В никакъв случай не допускайте недостига на витамини, микроелементи, на свежи плодове и зеленчуци. Ако е необходимо, възползвайте се от комплексните витамини, особено В6

-Избягвайте прекалената физическа активност в първите дни на прехода, не се захващайте с нови дейности, придържайте се към обичайните и неотложни дела от ежедневния ви график, докато свикнете с промяната

Повишете нивата на Мелатонинза спокоен сън. Дали чрез разходки на слънце и чист въздух, дали чрез предписани от лекар препарати, трябва да се повишат нивата на мелатонин в организма. Счита се, че той може да бъде по-ефективен дори и от приспивателно. Той е ефикасно и безопасно средство, което подпомага настъпването на съня и предразполага към спокойно прекарване на нощта. Мелатонинът е хормон, който помага за регулирането на други хормони и поддържането на ритъма на тялото, пряко отговорен за заспиването и събуждането. Освен това е мощен антиоксидант и подпомага за унищожаването на вредните радикали в организма. Той регулира биологичния ритъм.

-на организма и оказва влияние на емоциите, намалява депресивното настроение и чувството за тревожност

И витамин B6, и мелатонинът в комбинация с валериана и екстракт от пасифлора се съдържат в новия растителен продукт Дормилек комплекс.

Дормилек комплекс – Вашето натурално решение за по-добро качество и продължителност на съня!

  • Ефективен и натурален продукт!
  • Подпомага заспиването бързо и лесно!
  • Подпомага за преодоляване на ежедневния стрес и тревожност, събуждайки се на следващият ден отпочинали и свежи!
  • Подходящ за хора работещи на смени!
  • Това НЕ Е лекарство и НЕ може да привикнете към него!
  • Знаете ли, че?

    -Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник „Парижки журнал" през 1784 г. Той предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано. На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

    -България въвежда лятното часово време през 1979 г. След известни промени през годините, днес то започва в 3.00 часа в последната неделя намесецмарт и продължава до 4.00 часа в последната неделя на октомври, когато часовника се връща с един час назад - или обратно на 3.00 ч. 

    Коментари

    Dormilek complex
    26 окт 2015 14:44

    Здраевйте, д-р Павлов, цената е около 7,50 лв. за опаковка от 15 капсули

    Здравейте! Каква е цената?