Публикация

Рядка аномалия: В далечно село момиченцата стават момчета!

Едно от всеки 90 момчета в селото е псевдохермафродит, става ясно от филмова поредица на Би Би Си


Учени се натъкната на истински медицински куриоз: Момиченца се превръщат в момченца по време на пуберитета. При това става дума не за единичен случай, а за много повече, макар и ограничени само в едно отдалечено планинско село на Доминиканската република. Медиците били изумени, когато установили странната трансформация при някои деца на около 12-годишна възраст. Тогава на момиченцата им се появявал пенис, става ясно от филмова поредица на Би Би Си, пише списание Newsweek. Едно от всеки 90 момчета в селото е псевдохермафродит.

В серията едно от децата – Джони, признава, че и преди никога не е обичал да се облича като момиче, не си падал и по женските играчки. Затова пък имал неудържимо желание да се иде при момчетата, които ритат топка. В Университета на Калифорния в Бъркли смятат, че подобен феномен е бил наблюдаван в миналото и при деца, живеещи в Папуа - Нова Гвинея. Свързан е с генетичен дефект. С времето местните лекари станали по-прецизни при определяне на пола на бебетата, но честотата на същинското оформяне на пениса чак през пубертета не намаляла.

Какви са причините за феномена?

При две X хромозоми плодът се развива като момиченце, а при една X и една У хромозома – като момченце. В първите седмици след зачеването полът все още не е определен и няма ембрионални полови различия. Диференциацията започва да се проявява по-осезаемо към осмата седмица от бременността – тогава постепенно се оформят яйчниците при момичетата и тестисите при момчетата. В резултат на това плодът с У хромозома започва да променя развитието си и да формира мъжките полови жлези. По сложен биохимичен път се стимулира освобождаването на хормона дихидротестостерон, който „прави“ от една обща до този момент за всички ембриони зона пенис. Женските зародиши не произвеждат дихидротестостерон и същата зона се оформя като клитор.

В случая с псевдохермафродитите в Доминикана тестостеронът не се превръща в дихидротестостерон по време на утробното развитие. Тези деца имат ниски нива на 5-алфа-редуктаза – ензим, който помага за преобразуване на тестостерона в дихидротестостерон, поясняват учените. Така развитието на мъжките полови органи в утробата се забавя и се раждат бебета, чиито външни полови органи приличат повече на женски заради пълното отсъствие на тестиси, няма дори намек за тях. Но макар и скрита, природата на тези деца е друга. В пубертета, подобно на другите момчета, тези деца са подложени на въздействието на втора за живота им вълна от прилив на тестостерон. Този път тялото не реагира като в утробата и под влияние на мъжкия полов хормон се оформят по-изявени мускули, тестиси и пенис.

Коментари