Публикация

Има разлика между инфаркта при жените и мъжете

Жените в САЩ умират от инфаркт по-често от мъжете


Симптомите, причините и последствията от инфаркта при жените често се отличават от тези при мъжете според статия публикувана в Circulation.

Както е известно инфаркта на миокарда се причинява от запушване на основните артерии, водещи към сърцето. Учените са установили, че при жените запушването на съдовете е по-слабо изразено отколкото при мъжете. При жените по-често се среща увреждане на самите артерии, в резултат на което притокът на кръв към сърдечния мускул намалява. Така се стига до инфаркт. В допълнение към основните симптоми като гръдна болка, жените често се оплакват от атипични симптоми:

  • задавяне,
  • повръщане
  • болки в гърба. 

Наблюдават се и разлики в резултата от лечението. След възстановяване на притока от кръв при жените има по-голям риск от възникване на усложнения. Учените отдават това на по-малките кръвоносни съдове при нежния пол. Авторите на изследването също така припомнят, че днешните жени умират от сърдечно-съдови заболявания по-често отколкото мъжете. Според тях не на последно място причина за това е лошата диагностика и терапия.

Коментари