Публикация

Национална кампания за насърчаване на ваксинацията срещу хепатит


От днес започва Национална кампания за насърчаване на ваксинацията срещу хепатит А и В.

 

Инициативата "Хепатитът е опасен. Ваксинирай се!", която ще продължи до 20 декември, ще обхване София, Пловдив и Варна. Целта й е повишаване на информираността на населението относно рисковете от хепатит А и В и насърчаване ваксинопрофилактиката.

 

Годишно от вирусен хепатит в световен мащаб умират четири пъти повече хора, отколкото от СПИН. В България има повече от 450 хил. хронични носители на вируса на хепатит В, а само родените след 1992 г. са предпазени от заболяването, след въведената задължителна ваксинация на новородените у нас.

 

Вирусът на хепатит А е най-широко разпространеният вирус, заразяване с който става и при консумация на храна или напитка, докосната от заразен човек.

 

Заразяването с хепатит А и В е лесно, а лечението е скъпо, продължително и невинаги успешно.

 

„Около 30- 40 хил. лева струва лечението на пациент, заболял от хепатит В, ако то бъде успешно. Ако не е такова, болният трябва да плаща всеки месец по около 1000 лева”, посочи доц. Красимир Антонов от Клиниката по гастроентерология в Университетската болница „Св. Иван Рилски”.

 

„Няма специфично лечение за заболяването от хепатит А и веднъж започнало, то следва своя ход”, отбеляза д-р Атанас Мангъров, началник на Детското отделение със сектор за интензивно лечение в Инфекциозна болница – София.
Той поясни, че единственият начин за предпазване е ваксината.

 Д-р Станимир Хасърджиев, секретар на Националното сдружение за борба с хепатита "Хепасист", посочи, че започващата кампания е насочена към родителите на децата до 2-годишна възраст и към всички, родени преди 1992 г., които не са ваксинирани нито срещу хепатит А, нито срещу хепатит В.

Комбинираната ваксина срещу двата вируса се прилага в три дози в рамките на 6 месеца и тя осигурява имунитет до края на живота.

„Около 5% от българите са хронични носители на хепатит, но точно колко са никой не може да каже”, отбеляза д-р Хасърджиев.

 

Доц. Мира Кожухарова - национален консултант по епидемиология към МЗ и ръководител на отдел „Епидемиология и надзор на заразните болести”, допълни, че на повишен риск от заразяване са изложени хората със заболявания на черния дроб, наркомани, такива със свободно сексуално поведение и др.

Коментари