Публикация

Вреден ли е козунакът масово производство и кога?

Вреден ли е козунакът масово производство и кога?

Великден без козунак е немислим за всяко българско домакинство. Вкусният козунак се приготвя по оригинална рецепта, която  включва голямо количество яйчена маса, захар, мляко, брашно и мазнини (масло, олио, свинска мас или комбинация от тях).

В последните години обаче освен натуралните продукти, в козунаците се влагат и други съставки.  

Масовото производство е на полуфабрикат и няма нищо общо с козунака

В тези масово продавани козунаци има сухо мляко, сух яйчен прах, изкуствен подсладител, защото е по-евтин, а е 30 пъти по-сладък от захарта, и единствено натурални са водата, мазнината и брашното. Тези сухи смеси са продукт на технологична обработка и могат да окажат влияние върху нашето здраве и добра форма. В тях има консерванти, антиоксиданти, оцветители и въобще Е-та, за да не се развалят, да не гранясват, да поддържат цвят и т.н.

Особено негативен е ефектът на подсладителите

Подсладителите представляват синтетични, химически субстанции, които предизвикват следната реакция: от устната кухина човек усеща сладост, рецепторите дават информация до мозъчните центрове, че в кръвообращението ще дойде захар, глюкоза. Нормалният организъм дава сигнал за

секреция и отделяне на ензими към панкреаса. Това обаче не е глюкоза, а синтетична субстанция. Високият отделен инсулин не може да разпознае тази субстанция и неговото съдържание в кръвта остава високо.

В следствие на това са налице четири негативи реакции на организма:

1. Небалансирано ниво на кръвната захар;

2. Повишен апетит към сладка храна;

3. Повишен апетит към калорийна храна;

4. Усещане за незаситен остър глад.

А транспортната функция на инсулина насочва дори и белтъците към периферните клетки и към черния дроб за образуване на мазнини.

Последици

Проф. Донка Байкова,  специалист по хранене и диететика

Проф. Донка Байкова,

специалист по хранене и диететика

Синтетичните продукти в козуначените смеси могат да станат пре

дпоставка за повишен риск от алергии, от свръхвъзбудимост, от токсичен дерматит. Моят съвет към хората е да бъдат внимателни какво купуват. По-добре да дадат малко повече пари, но за по-качествен козунак. Не бива да забравяме и че този традиционен великденски хляб е доста калоричен. Средно се падат около 400 калории на 100 грама. Аз лично препоръчвам не повече от три-четири резена козунак на ден, защото ще ядем и шарено яйце, и месце, и много други.

 

Четете още: Истинският козунак е скъп

Коментари