Публикация

Какво представлява изкълчена капачка на коляното?

Причини и рискови фактори, диагностициране, възможности за лечение.


Извадена капачка на коляното се случва, когато капачката на коляното (патела) е изместена от основното си място.
Това може да се случи в резултат на пряка, форсирана травма или поради прекомерен натиск върху капачката на коляното при движение, което го прави по-често нараняване сред спортистите в спортове като футбол, баскетбол, лакрос или ръгби.
Когато капачката на коляното се размести, тя става причина за увреда и на други части на коляното, например, увреда на менискуса или предна кръстна връзка. Увредата често се случва по едно и също време с дислокацията.
След като излезе от канала в който се движи, тя обикновено седи в неестествена позиция, може да се движи в различни посоки или да стои отстрани на коляното, по-често се приплъзва към външната страна на ставата.
Извадена капачка не означава изкълчено коляно!
Извадената капачка на коляното не трябва да се бърка с изкълчено коляното. Извадена капачката на коляното включва само неправилна позиция малката костица. За изкълчено коляно говорим когато цялата става на голяма бедрената кост (фемур) и пищяла (тибията) се размести от място.
Изкълчено коляно е далеч по-рядко и по-сериозно нараняване, отколкото извадена капачка на коляното.
Лечение за размествания на капачката обикновено е нехирургичен в маловажни случаи, но може да включва множество видове хирургия за умерена до тежка дислокация.
Ако дадено лице установи, че кракът не може да се изправи след дислокация, увреждане на други структури на колянната става е вероятно и трябва да се потърси незабавно медицинска консултация.
Причини и рискови фактори за изкълчена капачка.
Дислокацията на капачката е често причинена от травматично увреждане или чрез поставяне на прекомерно количество натиск върху колянната става. Травмата е по-често при жените и е едно от най-честите наранявания, претърпени от спортисти.
Травмата може да възникне в резултат на едно или комбинация от следните:
- Директна травма на коляното. Когато едновременно се сблъскат коляното с друг човек или обект с голяма сила.
- Прекомерното налягане от движение. Когато един спортист се движи с висока скорост в една посока и трябва бързо и рязко да променя посоката си, кракът с който спира се подлага на голям стрес, при което често следва изкълчване на капачката или глезена.
- Женски пол. Жените са показали, че са с по-висок риск от дислокация, отколкото мъжете. Смята се, че този риск е на лице, защото жените са склонни да имат по-широки бедра, причинявайки заъгляне на бедрените кости навътре.
- Слаби мускули на краката. Лица, които имат слаби мускули на краката или дисбаланс в силата на съответните мускули може да поставят ненужен натиск върху колянната става, което повишава риска от пателарна дислокация.
- Височина. Спортисти, които са изключително високи може да са с повишен риск от пателарна дислокация.
- Лошо алиниране или повдигната патела. Ако капачката на коляното на един спортист е разместена или седи ненужно високо на бедрената бразда, той може да има повишен риск от изваждане на капачката.
- Предишно нараняване. Когато преди това е претърпяна дислокация или друго травматично увреждане и е отслабнала колянната става.
- Наднорменото тегло. Лица, които са със значително наднормено тегло или затлъстяване са по-склонни към дислокация и дислокация може да се случи дори и без наличието на травматично увреждане или излишък на сила. Коляното е поразено от теглото на придвижване на тялото.
Симптоми при извадена капачка:
Симптомите на изкълчената капачка ще варира в зависимост от това как е настъпила увредата, както и тежестта на увреждането на колянната става и/или ако има съпътстващи наранявания на коляното.
Основни симптоми на колянна дислокация могат да включват:

- Липсата на мобилност. Ако капачката се измести към външната страна на коляното, крака може да се залепи в свито положение, което прави трудно придвижването.
- Колянна нестабилност. Когато се окаже натиск върху засегнатия крак, коляното може да поддаде и да не може да се задържи тежестта на тялото.
- Преместване на пателата. В умерени до тежки размествания, капачката на коляното, не само ще се придвижи далеч от колянната става, но напълно ще се препозиционира към външната част на крака.
- Хипермобилна патела. В случаите, когато пателата не е преместена далеч от предната част на коляното, но е изкълчена, човек може да бъде в състояние да движи пателата около предната част на колянната става с разширен обхват на движение. Или капачката на коляното може просто да се усеща не на място / не подравнена.
- Болка при изправяне. Капачката на коляното при дислокация може да причини остра болка в предната част на коляното, когато дадено лице се опитва да стои или да окаже натиск върху колянната става. С течение на времето, болката в капачката на коляното ще е тъпа, но това не е непременно показателно за излекуване.
- Локална чувствителност. Капачката на коляното обикновено е болезнена при докосване.
- Синини. Синини може да се появят и по целия фронт на капачката на коляното по време на лечебния процес, особено ако вредата е причинена от пряко въздействие или сила.
- Подуване. Подуване на капачката на коляното, известен още като "вода в коляното," може да се появи, когато течност е затворена около капачката на коляното след травматично увреждане. Това подуване може да допринесе за неспособността на един спортист да се движи.
Диагностициране:
Докато екстремните измествания на капачката на коляното могат да бъдат видими с невъоръжено око, специалистите използват цялостна диагностика, за да се определи наличието и тежестта на извадената капачката на коляното. Този процес вероятно ще включва задълбочено обсъждане на медицинската история на пациента, както и физически преглед и използването на техники за диагностициране.
История на пациента. Там пациента ще бъде разпитан подробно за начина по който се е контузил, стари травми и заболявания, описание на болката, кога и как и колко силно я усеща и т.н.
Физически преглед. При него се определя посоката на изместване, наличие на отоци, хематоми и други изменения в мястото на увредата.
Снимки. Играят важна роля при диагностиката. Най-често се назначават магнитен резонанс и рентген.

Лечение при изкълчена капачка:
Лечението може да бъде консервативно и оперативно. Лечението при извадена капачка ще варира в зависимост от сериозността на травмата. Например, някои капачки могат да се преместят, преди да стигнат до болницата, а други ще останат силно не на място, докато не се окаже лекарска помощ.

Консервативно лечение при изкълчена патела:

По-голямата част от дислоцираните капачки може да се лекуват нехирургично, въпреки че някои екстремни случаи може да изискват хирургическа намеса. Общо нехирургично лечение за извадена патела може да включва:

- Медикаменти. Нестероидните противовъзпалителни лекарства, като ибупрофен или напроксен може да бъдат препоръчани или предписани за решаване на болката и възпалението. Аналгетици, болкоуспокояващи, които не разполагат с противовъзпалителни свойства, също могат да бъдат предписани, за да се облекчи силна болка.
- Компреси. Компресиране с лед и елевация на крака с почивка, често е достатъчно за потушаване на признаците на възпаление.
- Репозиция на капачката. Понякога капачката на коляното се придвижва обратно на мястото си. Ако не го направи, лекарят може да се опита да я премести ръчно, докато кракът постепенно се изправи.
- Ставна аспирация. Ако в колянната става има наличие на големи количества излишна течност, лекар може да аспирира ставата с помощта на спринцовка, за да се премахне тази течност. Ако увреждането е с отворена рана, след аспирацията, течността може да се провери за инфекция.
- Обездвижването. С цел предотвратяване на рецидив или травма, крака на спортиста може да бъде поставена в шина за определен период от време.
- Патерици. Един спортист може също да използва патерици, за да намали натиска върху колянната става и пателата.
- Физиотерапия. Разтягане и упражнения може да се предпишат за определен период от време след лечение с цел укрепване на капачката на коляното и колянната става като цяло.
В случаи на изключителна дислокация, може да се изисква да се придвижи капачката на коляното обратно на мястото си по хирургичен път или да се поправят повредените хрущяли, връзки или сухожилия в колянната става.

Хирургично лечение:

В случай, че дислокацията на капачката на коляното е особено тежка или може би също са причинени щети на околните връзки, сухожилията и хрущялите, се налага хирургична намеса която може да включва:
- Артроскопска хирургия.
- Реконструктивна хирургия. Този тип процедура обикновено се предприема след извършването на артроскопска хирургия.
Хирургичните процедури обикновено ще бъдат последвани от режим на физиотерапия за укрепване на колянната става и околните мускули преди завръщане към активност и/или атлетична конкуренция. Степента на тази терапия ще зависи от здравето на пациента, тежестта на увредата, както и методът на лечение.


Коментари

А и още нещо ако се тренират мускулите на краката така прави ли така че да е не по възможно да се случват травми като тези

Здравейте! До колкото успях да се ориентирам в изписаното по-горе, мога да предположа, че при два и повече рецидива е възможно да хронифицира. И да, ако мускулатурата е функционално тренирана и с възможност за бърза адаптация при различни натоварвания, то би могло да работи като превенция. Не бива да се изключат и индивидуалните анатомо-физиологични особености, но те са предмет на разглеждане от колегите, които са извършили оперативната намеса.

Здрасти аз се казвам Йордан на 13 години на 17 март по време на футболен мач се опитах да направя вратарски шпагат и ми се обърна капачката на десния крак и ми се обърна от към на вънка и се обърна и се върна на мястото много бързо и аз се уплаших малко ама не мислех че е нещо опасно но едвам ходех и отидох на болницата и ми направиха ренген и се оказа че съм я счупил отчупило се е парче горе долу 4мм и ми направиха операция да го искарат мина успешно и сега просто трябва да се пазя и мисля че имам теория защото аз съм 66 67 килограма и съм някъде 1,73см хем съм висок хем съм и малко по напълнял и мисля че е заради това но ако може да ви попитам защото викат че след като се е обърнала един път следващ път да се обърне е много много по вероятен и се зачудих и затова реших да потърся  и да ви питам но както виждам поста е чак 2016 дано ми отговорит


Мързи ме да слагам запетай съжалявам