Публикация

Как да се възползваме от генетичния си потенциал?

Гените – това сме ние.


Всеки от нас се ражда с уникален генетичен потенциал, сформиран в резултат на множество фактори, които носим със себе си през целия си живот. Няма как да го заменим, нито да го „поправим“ – единственото, което можем да направим, е да се съобразим с него. Да му създадем условия, които ще му позволят да се изяви по възможно най-добрия начин и същевременно ще потиснат потенциалните рискове, които той предполага.

За да постигнем това, от изключителна важност е да го опознаем максимално добре. Да научим кои са силните и слабите му страни, да намерим „механизмите“, с които можем да му повлияем. Именно в изпълнението на тази задача са съсредоточени нутригеномиката и нутригенетиката, а тяхното най-силно оръжие са генетичните тестове. Те ни дават достъп до картина, която не се променя през целия ни живот. Показват ни начина, по който функционира тялото ни. Колкото по-рано придобием тази информация за себе си или за децата си – толкова по-дълго време ще можем да се възползваме от това знание и ще си спестим много опити, грешки, разочарования и здравни проблеми.

Генетичните тестове ни позволяват да разберем следното:

                    1. По какъв начин ни влияят макронутриентите (въглехидрати, мазнини, протеини) и следователно – как да нагодим диетата си, така че тя да отговаря максимално точно на нашите нужди?

Много гени имат доказана биологична роля в процесите, свързани с контрола върху теглото. Например някои генни вариации предизвикват промяна в количеството мазнини, които се усвояват от дадена храна. Ако се окаже, че причината за излишните ни килограми се крие във факта, че усвояваме повече мазнини, намалявайки мазнините в менюто си ще можем много по-лесно да нормализираме теглото си.

Освен това можем да разберем и дали гените ни са „виновни” за склонност към преяждане и за зависимости към определени вкусове – като сладкото и печивата. Ако това се окаже така, няма да се наказваме строго, а ще започнем да каляваме волята си и да правим съзнателен избор. Ще знаем, че това не е заради наша слабост, а защото е налице генетична предразположеност.

Можем да разберем какъв тип и колко интензивни упражнения са ни нужни, за да започнем да използваме активно мастните си запаси. Доказано е, че поради генетични особености някои хора се нуждаят от по-натоварващи и дълги тренировки, за да мобилизират запасите си от мазнини. Това на практика означава, че ако за някого 1-2 часа умерен спорт на седмица са достатъчни, за друг са необходими повече от 3 часа активен спорт.

  1. 2. Kакви предразположения към заболявания имаме и как можем да минимизираме шанса за тяхното отключване?

Генетичните тестове са ефективен инструмент в превенцията и повлияването на някои трудно лечими заболявания. Примери за такива заболявания са затлъстяване, диабет тип 2, понижена костна плътност, сърдечносъдови, чернодробни, респираторни, репродуктивни, както и някои видове онкологични заболявания. Изследванията дават информация относно важни метаболитни процеси и разкриват индивидуалната генетичната предразположеност на конкретното лице към редица хронични болести. Ако разполагате с тази информация за себе си, ще знаете как да се погрижите за здравето си и къде да насочите усилията си.


  1. 3. Kакъв спортен режим ни е нужен, за да подобрим резултатите си и да постигнем по-бързо целите си?
    1. Всички имаме различен спортен потенциал, както лесно се вижда в груповите спортове, където е работа на треньорите да преценяват кой играч, за коя роля е най-подходящ. Освен това всички имаме различна предразположеност към травми, различен потенциал за възстановяване от тези травми. Това са все неща, които е важно да знаем за себе си предварително, и които могат да ни спестят години усилия в дългосрочен план, както и да ни помогнат да избегнем множество усложнения.

    1. Тестовете в тази насока се използват и когато се избира спорт за децата – особено, ако ние, като родители, имаме желание детето да превърне спорта в своя професия след време. Информацията за генетичния му потенциал може ни помогне да насочим детето към спорт, в който то ще е сред най-добрите, защото ще се възползва от предимството на гените си.

Коментари