Публикация

Втора ваксина срещу зика се тества върху хора

Експерименталната ваксина ще бъде изпробвана върху 80 доброволци


Американските санитарни власти решиха да бъде тествана върху хора втора ваксина срещу вируса зика, предаде БТА, позовавайки се на агенция „Франс прес“.

Експерименталната ваксина ще бъде изпробвана върху 80 доброволци в добро здраве на възраст между 18 и 35 години, разпределени на три изследователски обекта в САЩ. Тя е разработена от американския Национален институт по алергии и инфекциозни болести. Първата доза е била приета от участниците този вторник.

"Безвредна и ефикасна ваксина срещу инфекции с вируса зика и причиняваните от него генетични малформации е приоритет на общественото здравеопазване“, коментира директорът на института д-р Антъни Фаучи. 

По думите му резултатите от експериментите с животни са „много окуражаващи“. „Радостни сме, че вече можем да пристъпим към изследвания върху хора“, допълни д-р Фаучи.

Според него разработването на ефикасна ваксина може да отнеме няколко години, но с тестовете върху хора е направена голяма крачка напред. Въпросната ваксина предизвиква имунна реакция при срещата си с вируса, който се предава чрез ухапване от комари.

Миналия месец започнаха тестовете на друга подобна експериментална ваксина, разработена от лабораторията Inovio Pharmaceuticals и южнокорейската фирма за биомедицински изследвания GeneOne Life Science. Тестовете се извършват в Квебек, Канада, и в Маями и Филаделфия, САЩ.

Зика се разпространява в над 50 страни и територии, повечето от които се намират в Латинска Америка.







Коментари