Публикация

В "Медлайн" спасяват от болки в гърба и кръста само с 1 инжекция

В "Медлайн" спасяват от болки в гърба и кръста само с 1 инжекция

Искате ли да се избавите от болките в кръста?


Ортопедичният екип във верига болници „ Медлайн“-„Централ Хоспитал“ в Пловдив предлага нов терапевтичен метод срещу болки в кръста. Лечението се провежда с една единствена инжекция.

 

Посредством безболезнен достъп с тънка игла в областта на кръста се поставя лекарство, съдържащо кортикостероид и противовъзпалителни вещества. Разтворът облива нервните коренчета и по този начин премахва болката и възпалението им. Предимствата на този интервенционален подход, популярен в САЩ и Европа, са няколко спрямо класическото лечение през устата. Когато болният приема кортикостероид и обезболяващи продължително време през устата или мускулно, страничните ефекти на медикаментите са огромни – кървене и язва на стомаха, увреда на бъбреците и черния дроб “, посочват лекарите. Всеки един пациент с подобен проблем в продължение на месеци се е подлагал на лечение с различни обезболяващи и противовъзпалителни средства с временен и непостоянен ефект. За сравнение с това новият метод за лечение включва поставянето на специална инжекция - няма никакви странични ефекти, поради малката доза на приложени медикаменти.

 

Другото предимство е кратката манипулация, която отнема около 10-15 минути – с цялата подготовка и вкарването на иглата под рентгенов контрол до точното място. Гарантиран е моменталният и дълготраен ефект от месеци, а понякога и няколко години.

 

Рисковете са минимални, както при предпочитаното напоследък от жените раждане с епидурална упойка.Приложеният анестетик, заедно с кортикостероида, премахва възпалението и повлиява веднага болката - мускулатурата, която е в тежък спазъм се отпуска. Болката постепенно се редуцира до окончателното й изчезва 2-3 дни след манипулацията. "Ако човек промени и вредните си навици – да не носи тежки неща, да не прави резки движения, да не се обува прав, може да си спести следващи проблеми от болкив кръста“, подсказват специалистите.

 

Екипът обяснява, че с поставянето на инжекция се повлияват бързо и острите състояния – при прясно„сецнатите“ , както и хроничните болки в кръста и краката . Така на момента се отстранява спазъма на мускулатурата, причинен от болката и човек може да започне активно рехабилитация и режим и да се върне бързо към нормалния си начин на живот. Д-р Димитър Стаматов от екипа е специализирал по новия терапевтичен метод в университетските болници в Брайтън и Съсекс в Англия.

 

От 30 до 60 процента от хората, които са третирали болките в кръста с епидурално приложение на противовъзпалителни медикаменти са получили облекчение и са избегнали операция. Това сочат статистическите данни, резултат от хиляди изследвания в САЩ и Европа, пишат „United Healthcare“ и „Pain medicine“.

 

Новият вид лечение във верига болници „Медлайн“-„Централ Хоспитал“ е напълно безплатно, защото е по НЗОК, а прегледите при ортопедите са безплатни.

 

Почти всеки човек в някакъв момент е имал болка в кръста, която смущава работата или рутинните ежедневни дейности. Според статистиката тя е второто най-често срещано заболяване в САЩ след главоболието и e най-честата причина за отсъствие от работа.

 

Отново статистиката показва, че средната възраст при която тази болка се проявява за първи път е 35 години, но възрастовата граница прогресивно намалява. За щастие, в повечето случаи на болки в кръста оплакванията преминават само в рамките на няколко дни. В други случаи лечението отнема доста време или се стига до по-тежки състояния. Около 35% от всички прегледани пациенти след време развиват ишиас, а 90% имат периодични оплаквания.

 

На кръста се пада огромно натоварване. Болките в кръста може да са причинени от радикулити, дискови хернии , стенози на канала, увреди след ламинектомии /операции на гръбнака/ и от болести, известни с народните си названия – лумбаго, ишиас, шипове, дископатии.

Коментари