Публикация

Как българската биогенетика може да пребори рака?

Как българската биогенетика може да пребори рака?

Акад. А. Атанасов завършва агрономство във Висшия селскостопански институт. Научната му дейност е тясно свързана с развитието на генетичните биотехнологии у нас. Член е на Украинскатаакадемия на селскостопанските науки, професор е в Университет де Монтфорт, Лестър, Англия, член на РАН.


- Акад. Атанасов,  кои успехи на Геномния център бихте посочили като най-важни?
- През 2007 г. бе създаден Съвместен геномен център като дружество на СУ „Св. Кл. Охридски” със Селскостопанската академия . Основната му цел е да развие биоикономиката у нас  в сферите от селско стопанство до медицина и фармация. От началото работим за това как познанията от написаните научни публикации могат да се превърнат в  реален търговски  продукт с добавена стойност. И това е нашата цел: да сме свързващо звено между науката и бизнеса. Като част от тази концепция  може да се разглежда и продуктът „Клиновитал” на Крум Бърдаров и неговата фирма ИноБиоТех. В съвсем скоро време може да се очаква Бърдаров като млад учен да стане част и от екипа на Геномния център. Очакваме кофинансиране за инвестационен център от Швейцария, с което ще постигнем  още по-добри резултати, отколкото до момента.

- Необходимо ли е да се патентоват най-добрите бг продукти на Геномния център?
- Отговорът е категорично да. Вече знам, че Крум Бърдаров знам, че е предприел стъпки в Българското патентно ведомство да патентова само екстракта  от котешка стъпка, а продуктът„Клиновитал” да бъде защитен като търговска марка. Подкрепяме неговото намерение на следващ етап да се докаже научно, с клинични проучвания, че екстрактът от котешка стъпка има противораков ефект, а също и много други ползи за организма,  свързани със стимулиране на регенеративните процеси на организма, благоприятно действие върху кръвоносната система, усилване съпротивителните сили на организма. А  така също , че че помага  при гинекологични заболявания, миома на матката, простатит, бъбречнокаменна болест и много още.

Това е голямо предизвикателство - да се продължат всички изследвания, започнати с билкатакотешка стъпка от редица учени и да се издигнат на нов етап. Да, билколечението, народната медицина я препоръчват при различни състояния, но ще е много полезно това да се докаже научно, с клинични тестове и проучвания. Профилактичното действие също е  важно за  тази комбинация на българската билка котешка стъпка с арония и мавруд.

- Какви са възможностите българската биогенетика да се включи в битката срешу рака и другите болести на цивилизацията?
- Реални. Работим по разработването и предлагането на функционален млечен продукт „Столетник, зад които стоят почти 35-годишни усилия на проф. Христо Чомаков. В редица проучвания консумацията на мляко се свързва с намаляване риска от редица ракови заболявания, вкл. и рак на дебелото черво. В това отношение големи надежди се възлагат на функционалните млечни продукти като предпазни и лечебни средства срешу карциногенезата. Такъв продукт е „Столетник” в който са включени животински и растителни съставки.  В него са вложени българско кисело мляко ( 2% масленост), отлежало краве бяло саламурено сирене (узряло 2-3 месеца) и обезмаслена извара. Продуктът съдържа още стар лук и смлян сладък червен пипер и нерафинирано олио от слънчоглед, а микрофлората му съдържа 4 вида полезни лактобацили. Препоръчваме от него да се изяжда 150-200 гр. Той има профилактично действие и срещу дисмбактериоза като поддържа баланса на чревната микрофлора- важно условие за здравето на човек. „Столетник” е богат и на биологично активни вещества, много калций и предпазва организма от ежедневния окислителен стрес.

Работим и върху това да създаде продукт „Столетник” за деца,”Столетник” за отслабване , „Столетник” за възрастни и др.

През последните години се заговори и за хранене според човешкия геном. Как проектът ”Човешки геном” и нутригенетиката могат да ни помогнат да бъдем по-здрави, но и да се преборим с болести като диабет, затлъстяване, инсулти, инфаркти и пр.

Икономическите фактори рефлектират върху здравето на хората, и все по-малко отчитаме, че консумираме все повече чужди храни. Затова и една от задачите на нашия Геномен център е ориентиран към здравето на българина.В миналото са цитирали България като страна на дълголетници, имаме какво да направим в тази насока много.

Едно интервю на Светлана Желева

Коментари