Публикация

Три огнища на птичи грип са открити у нас

Три огнища на птичи грип са открити у нас

На този етап няма засегнати хора


Огнища на птичи грип са били открити в областите Видин, Враца и Пловдив, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. 

Става въпрос за птицеферма в с. Маноле, Пловдивско, дивечовъдно стопанство във област Враца, както и за две домашни стопанства във Видинско. Всички мерки за спиране на разпространението на заразата са взети. 

В пловдивското село Маноле е най-голямото огнище. Там са били умъртвени над три хил. еднодневни патенца, внесени от Унгария - една от държавите с установено разпространение на заразата. Птицефермата е затворена за дезинфекция, наложена е карантина е 45 дни. Останалите птици във фермата не са засегнати.

Заместник-изпълнителният директор на БАБХ д-р Петя Петкова каза, че на този етап няма засегнати хора. 

Вирусът на инфлуенцата може да предизвика леко протичащо респираторно заболяване. Евентуалното заразяване може да случи, когато се вдиша прахът с перата, при пряк контакт на хората със заразени птици“, поясни д-р Петкова. Като превантивна мярка тя посочи, че е важно фуражите да се съхраняват в закрити помещения, както и суровините, които се използват за изхранване на птиците.

От БАБХ успокояват, че няма опасност за потребителите при консумация на пилешко месо.
За да не се разпространи заразата, се забранява ловът на пернат дивеч, както и пазарите на живи птици.

Коментари