Публикация

Учениците в Стара Загора няма да учат до края на седмицата

Учениците в Стара Загора няма да учат до края на седмицата

Ниските температури и високата заболяемост от остри респираторни заболявания, удължиха ваканцията на учениците до 13-ти януари.Същевременно от РЗИ отчетоха относитерлен спад на общата заболяемост от грип през изминалата седмица.


Със заповед на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров ваканцията на учениците се удължава до края на седмицата.

Поради разпространението на остри вирусни заболявания и неблагоприятните климатични условия – ниски температури и обилен снеговалеж, учениците в община Стара Загора няма да учат до 13.01.2017 г. включително. Първият учебен ден след ваканцията ще бъде 16.01.2017 г.

По данни на РЗИ, от 2 до 8 януари т.г., в област Стара Загора са регистрирани 494 случая на остри респираторни заболявания. Регистрираната заболеваемост за същия период е 361,08 на 10 000 души.

Същевременно, относителен спад регистрират от Дирекция„Надзор на заразните болести“ в Регионална здравна инспекция – Стара Загора. 494 случая на остри респираторни заболявания  има установени в област Стара Загора от 2 до 8 януари, което е с 13 по-малко спрямо предходната седмица, съобщи д-р Таня Перчемлиева .

Регистрираната заболеваемост е 361,08 на 10 000 души през периода от 2 до 8 януари, при 371 на 10 000 – от 26 декември 2016 г. до 1 януари 2017 г.

Регистрирани са общо 46 случая на заразни заболявания през периода 2 – 8 януари 2017 г., при 27 за предходната седмица.

От групата на капковите инфекции регистрираните случаи са следните:

Варицела – 39 случая в Стара Загора, Казанлък, с. Енина, с. Горно Черковище, Раднево, с. Дъбово и Павел баня. По категории случаите са класифицирани като вероятни. Броят им е нараснал спрямо предходната седмица с 33.

От групата на чревните инфекции регистрираните случаи са следните:

Ентероколит – 4 случая в Стара Загора, Чирпан и Казанлък. По категории случаите са класифицирани като вероятни .Четири случая на ентероколити са регистрирани и в рамките на предходната седмица.

Салмонелози – 1 случай в Стара Загора. По категория случаят е класифициран като потвърден. Един случай е регистриран и предходната седмица.

От групата на вирусните хепатити регистрираните случаи са следните:

Вирусен хепатит – 2 случая в с. Калояновец и Раднево, което е със седем по-малко спрямо предходната седмица. По категория случаите са класифицирани като вероятни.

През изминалата седмица не са регистрирани епидемични взривове.

Коментари