Публикация

Ранна диагностика при грип - гаранция за бързо оздравяване (ВИДЕО)

Ранна диагностика при грип - гаранция за бързо оздравяване (ВИДЕО)

Грипното заболяване започва класически: внезапно начало с висока температура, суха кашлица, втрисане, главоболие, болки в мускулите


Грипното заболяване започва класически: внезапно начало с висока температура, суха кашлица, втрисане, главоболие, болки в мускулите. Голямо значение за разпространението на грип и острите респираторни заболявания има тесният контакт на хората в затворени помещения (транспортни средства, киносалони, социални домове, големи колективи и др.), общи климатични инсталации. Преди всичко се заразяват лица, намиращи се в пряк контакт с болни, кихащи и кашлящи хора, които са основните разпространители на заразата. По тежко е протичането на грипа при деца и възрастни, страдащи от хронични заболявания.

Клиничното разграничаване на грипно заболяване от другите ОРЗ е изключително трудно. Това става най- добре в лабораторни условия.

Използват се широк набор от вирусологични и серологични методи. Изолирането на вируса е най- сигурният начин за доказване на причинителя на заболяването. В първите дни на заболяването (до 3-5 ден) се взема секрет от носа или носоглътката за изолиране на вирусния причинител. През последните години за диагностика на антигените на грипните вируси и на някои вируси на ОРЗ се прилагат бързи методи. Такъв е хроматографски имунен анализ за пряко и качествено откриване на вирусни антигени на грип А и грип В от носен секрет и/или назофарингеален смив на съмнително болни пациенти. Лаборатория „ЛИНА”  разполага с такъв тест. Той  диференцира  вирусните антигени на грип А  от вирусните антигени на грип В.

Бързата диагностика и разграничаване на  грип А от грип В дава възможност  на лекарите за избор на специфична противовирусна терапия.

Ранната лабораторна диагноза е изключително важна в случаите на вирусни респираторни заболявания при затворени колективи - социални домове, където е необходимо да се вземат бързи профилактични мерки.

Серологичните методи се прилагат за откриване на специфични антитела. Ранните серумни антитела са с пик 10-14  ден от началото на инфекцията. Те са от различни класове- хемаглутинини, имуноглобулини и други. Така от една серумна проба може да се докажат едновременно ранните ИгМ антитела и късните ИгГ антитела. Н-р ранното откриване на IgM антитела (8-10-14 ден от началота на заболяването) e  достатъчно основание за поставяне на серологична диагноза. Поради голямата циркулация на вирусите на ОРЗ и краткотрайният имунитет (от 3- 6 мес. до 1-2 год.), препоръчително е серологичната диагноза да се поставя с две серумни проби: 1-та се взема в началото на заболяването- до 7-я ден, а втората- след 15-20 дни. Така динамиката само на ИгГ антителата понякога е достатъчно за диагнозата.

Ранната вирусологична диагноза, навременното започване на специфична противовирусна терапия (в първите два- три дни) е гаранция за бързо оздравяване.

Д-р Татяна Николова,  лекар- вирусолог

Повече за бързия тест за откриване на грип от тип А и тип B вижте във видеото

 

Коментари