Публикация

Различните лица на анемията

Анемията е заболяване, при което намалява нивото на хемоглобина, пигментът, съдържащ желязо, който транспортира кислорода от белите дробове към клетките и въглеродния диоксид от клетките към белите дробове.


Заболяването може да се появи във всички възрасти и обикновено е свързано със снижаване броя на еритроцитите в кръвта, но при някои случаи (таласемията) количеството им не се променя, а хемоглобинът спада.

Малокръвието възниква не само при някои заболявания, явявайки се техен симптом, но и при физиологични състояния – бременност или период на усилен растеж. Развитието на малокръвието може да бъде свързано с пубертета, климактериума, хормонални нарушения, заболявания на храносмилателната система и много др. Заболяването е изключително разнолико и разпространено, затова диагностицирането му се извършва само от специалист и след направени изследвания.

Желязодефицитна анемия
Най-разпространената разновидност на малокръвието се причинява от липса на достатъчно желязо в храната, както и от непълното му усвояване от храносмилателната система. При възрастните хора дефицитът на този микроелемент се развива главно чрез загуба на кръв. По честота на първо място са маточните кръвотечения, следвани от кръвоизливи в храносмилателния тракт.

Според световната статистика при 20-30% от жените в детеродна възраст се наблюдава скрит недостиг на желязо, а при 8-10% от тях се диагностицира желязодефицитна анемия. В България една трета от бременните жени също страдат от този вид малокръвие.

Децата са в значителна степен по-чувствителни към загубата на кръв от възрастните. Желязодефицитната анемия при бременните може да намали количеството на микроелемента и в организма на бебето.

При поставянето на диагнозата решаващо значение имат лабораторните изследвания на кръвта, костния мозък и обмяната на желязо в организма.

Постхеморагична анемия
Развива се след загуба на значително количество кръв. При поражения на кръвоносните съдове колкото травмата е по-голяма и по-близо до сърцето, толкова последиците са по-животозастрашаващи. Хроничната постхеморагична анемия е разновидност на желязодефицитната и се появява при продължителни, често повтарящи се кръвотечения, които водят до изчерпване на желязото в организма.

Мегалобластна анемия
Мегалобластната анемия се причинява от недостига на витамин В12 или на фолиева киселина. Заболяването протича тежко и трудно се поддава на лечение. Витамин В12 се съдържа в животинските продукти, затова при вегетарианците рискът от развитието на този вид анемия е доста по-висок. Понякога се появява и при бременни жени. Злокачествената анемия пък се провокира от липсата в организма на вещества, необходими за усвояването на витамин В12. Засегнатите хора са обикновено с кръвна група А.

Хипопластична анемия
Причинява се от липсата или недостатъчното производство на еритроцити вследствие на костно-мозъчни поражения.

Наследствени анемии
Таласемията е една от тях и е свързана с нарушения в структурата на хемоглобина при хора от средиземноморски произход или Югоизточна Азия. При сърповидно-клетъчната анемия еритроцитите имат анормална форма. Тази разновидност на заболяването се появява още в детските години при хора от африкански произход.

Хемолитична анемия
Тя се причинява от преждевременния разпад на еритроцитите вследствие на инфекция или прием на наркотици.

 

Коментари