CredoWeb

CredoWeb

Компания
01:00 / 24 Окт 2008
Разработва се храна, потискаща апетита

Контролът на апетита може да сложи край на изтощителните диети. Лабораторни изследвания показват, че модификацията на храни може да подпомогне борбата с килограмите.

Британски учени от Institute of Food Research in Norwich разработват храни, които да предизвикат забавяне на храносмилането и потискане на апетита. Храната ще заблуждава организма, че вече е заситен, когато всъщност не е.
Проучванията на различни храни показват, че е възможно да се създаде почти всичко - от хляб до кисело мляко, което да направи спазването на диети излишно, съобщи Асошиейтед прес.

Специалистите смятат, че апетитът е в основата на проблемите с теглото. Възможността да бъде контролиран ще помогне в борбата с килограмите. Сега се използват химически препарати и хирургически интервенции, които да потискат апетита, но не при всички пациенти те имат задоволителен ефект.

Препятствието, което може да забави учените, са множеството регулативни механизми, които тялото използва, за да контролира апетита. Освен определени хормони, мозъкът използва рецептори в стомаха, които го информират за количеството поета храна.
За да се заблудят храносмилателните механизми, трябва да се създаде храна с модифицирани протеини от растения, които ще забавят действието на храносмилателните ензими. Вкусовите качества ще останат непроменени.

Някои учени са притеснени как ще се контролира приемът на такива храни. Те може да са опасни за болните от анорексия или подрастващите.

Предстоят още експерименти, които да докажат дали потискането на апетита с модифицирани храни ще сложи край на проблемите с килограмите.

Ако сте медицинско лице и желаете и Вие да публикувате статия, можете да го направите, като се регистрирате тук

Подобни

Двойно повече мъже боледуват от туберкулоза у нас
Digital Transformation Pharmacy 3.0 Forum предлага поглед към бъдещето на фармацията и медицината