Публикация

Репродуктивно и сексуално здраве при мъжа

От 11 до 28 април 216г. Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Царица Йоанна - ИСУЛ", гр. София и Отделението по урология-андрология организират безплатни урологични и андрологични прегледи


Проф. д-р Йорданка Великова Узунова дмнд-р Валентин Владимиров дмд-р Мохамед Ел Тиби дмд-р Симеон Рангелов дмОтделение по урология-андрология, УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ"

Говорейки за репродуктивното здраве използваме термините фертилитет и инфертилитет. Фертилитетът е способността за постигане на забременяване от партниращата си двойка при осъществяване на редовен полов контакт без предпазни мерки в рамките на две години. Двойките, които въпреки редовния полов контакт не постигат забременяване в споменатия период, се приемат за стерилни. Липсата на фертилитет не е болест. Въпреки това, желанието за създаване на поколение се смята за най-силното чувство, изпитвано от човек и следователно няма място за учудване, че инфертилитетът се приема за един от най-стресогенните фактори в живота, равен по сила и изживяване на наличието на тежко заболяване. При него се нарушава физиологичната хармония в сексуалния живот, както и усещането за социална функция на личността, особенно в страните, където семейното планиране е държавна политика. За съжаление, поради факта, че инфертилитетът се изявява едва когато човек реши да създава поколение до съответния момент, в повечето от случаите, за него не се мисли. Тъй като инфертилитетът е проблем на двойката, а не на всеки по отделно, дори конкретната причина да е само в един от двамата партньори, те трябва да преминат едновременно на прегледи. Проучванията на Bartarelli Foundation от 2000 г. показват, че хората познават слабо шансовете за успешното лечение на стерилитета. Не бива да се забравят и етичните, религиозните и личните убеждения на партньорите при взимане на решение за лечение.

През последните години се наблюдава "експлозия" от интерес към изучаване на проблема от страна на специалистите, работещи в областта на репродуктивния процес. Данните на СЗО определят, че мъжът е фактор на безплодие при партниращите двойки в 46% от случаите.

Етиопатогенезата на мъжкия инфертилитет се характеризира с изключителна сложност. Причините, довели до нарушаване на репродуктивната способност у мъжа, са многообразни. Проблемите на безплодие, причинени от обструкция, могат да се лекуват оперативно и развитието на андрологията ни дава тези възможности и надежда за много инфертилни мъже. Тук се включват заболявания като варикоцеле (разширена вена тестикуларис),наличие на кисти в областта на тестиса или неговия придатък, съществуване на несмъкнат тестис и др. При други случаи лекуването на инфекцията в половите органи на мъжа довежда до промяна в неговото спермообразуване и дава възможност за оплождане. Много важен момент е самонаблюдението и здравната култура на индивида.

Обществото трябва да е наясно, че сексуалността е неразделна част от личността на всяко човешко същество и се изгражда посредством взаимодействие между индивида и социалната структура, но пълното развитие на сексуалността е предпоставка както за индивидуалното, така също и за междуличностното и социалното добруване.Тя се развива в зависимост от задоволяването на основните човешки нужди, като например желанието за контакт, интимност, емоционален израз, удоволствие, нежност, любов и др.

Сексуалната дисфункция е невъзможността да сереагира емоционалнои физически на сексуална стимулация по начин, който се очаква отиндивида. Нарушенията на сексуалната функция са често срещанисред мъжетеот всички възрасти, етноси икултури.

Факторите, които допринасят за развитието на мъжката сексуална дисфункция могат да бъдат обобщени така: 

  • психологически или емоционални фактори, включително стрес; 
  • страх от придобиване или предаване на полово предавани инфекции (ППИ), особено при безразборни полови контакти; 
  • съществуването на някои заболявания (артрити, диабет, сърдечно-съдови заболявания, хипертония), заболявания на гениталния апарат, особено възпалителните - баланит, баланопостит, уретрити, простатити, везикулити, деферентити, епидидимити, орхити, орхиепидидимити и различни комбинации от тях; 
  • употребата на алкохол, както и злоупотребата с наркотични вещества; 
  • болката, причинена от остри и хронични инфекции и възпаления на гениталните органи може да причини сексуална дисфункция и да подтиска и желанията за контакт.

Последното десетилетие коренно промени практическата безпомощност в областта на мъжкото репродуктивно здраве, превръщайки я в НАУКАТА АДРОЛОГИЯ. Съвременната андрология е внедрила редица достижения на ендокринологията, урологията, неврологията, фармакологията, психотерапията и редица други медицински достижения, които монолитно създадоха фундамента на андрологичните познания.

Много важен момент е самонаблюдението и здравната култура на индивида.

Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Царица Йоанна - ИСУЛ" и Отделението по урология-андрология организират безплатни урологични и андрологични прегледи. Кампанията ще се проведе от 11 до 28 април 2016 г. в 225 кабинет в поликлиниката на болницата от 8,30 до 12,30 часа. Желателно е да се носят предварително направени изследвания, спермограми и др.

Телефон за предварително записване 02/943 24 19

Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика Урология Андрология инфертилитет фебрилитет сексуална дисфункция сексуална стимулация заболявания на гениталния апарат баланит баланопостит уретрити простатити везикулити деферентити епидидимити орхити орхиепидидимити

Коментари