Публикация

Ресвератролът е ценен помощник на мъжете във фитнеса

Антиоксидантът подобрява нивата на тестостерона и притока на кръв към мозъка


Има много научни изследвания за ползите от ресвератрола, но въпреки това все още малко се знае как този антиоксидант допринася за добрата физическа форма на мъжете. Веществото, което се извлича главно от гроздето, може да осигури по-добра издръжливост във фитнес залата, включително и на хората, които не са в първа младост. Онлайн изданието MensFitness състави списък на шест от ползите на ресвератрола.

1. Издръжливост

Целта на тренировките при много хора е да постигнат издръжливост. Канадско изследване от 2012 г. сочи, че добавките с ресвератрол могат да повишат тонуса на скелетните мускули подобно на тренировките за издръжливост. Проучването върху опитни гризачи продължило 12 седмици и установило, че антиоксидантът повишава издръжливостта, нивата на оксидативния метаболизъм и укрепва сърдечната функция. Ако приемането на добавките се комбинира с тренировка за издръжливост, се постигат с 21% повече резултати.

2. Сърдечно-съдова защита

През 2011 г. сърдечните заболявания водят като причина за смърт в САЩ. Канадско проучване установило, че умереното пиене на вино – 1-2 малки чашки дневно, може да намали значително риска от атеросклероза, която е предвестник на сърдечно-съдовите заболявания и инсултите, като впоследствие свали риска от смърт с около 30%. Как? Изследователи в Кънектикът установили, че ресвератролът успява да осигуридобра защита на сърцето и така да се отложат сърдечните инциденти.

3. Спира множенето на ракови клетки

Ракът на дебелото черво е най-често срещаният тумор на храносмилателната система, сочат данни на клиниката Майо в САЩ. Поради високота смъртност при пациентите учените продължават да търсят начини да предотвратят. Проведено наскоро във Франция проучване заключава, че ресвератролът е в състояние да забави производството на ракови клетки, следователно може да се счита за ефективно противораково средство. Веществото може да се приема като добавка или чрез някои от храните, които естествено го съдържат - боровинки, фъстъци, грозде, червени и бели вина.

4. Предпазва зрението

Не забелязваме колко важно е зрението, докато не се влоши. За съжаление това се случва повече или по-малко при остаряването на организма. Ресвератролът може да помогне и тук. Има проучване в Мисури, че той може успешно да противодейства на влошаването на зрението заради възрастта. Как? Ресвератролът има способността да регулира ангиогенезата – процеса на образуване на нови кръвоносни съдове. Този процес е жизнено необходим за всяко същество, но понякога мутира патологично като например при макулната дегенерация. Други много полезни за очите храни са мазната риба заради съдържащите се в нея омега-3 мастни киселини, както и храните, богати на бета-каротин, витамин С и витамин Е.

5. Стимулира тестостерона

С годините нивата на тестостерона при мъжете намаляват. Процесът започва още след 30 г. Стойностите могат да се определят съвсем точно с помощта на кръвен тест. В определени случаи се назначава тестостерон-заместваща терапия. Ресвератролът е алтернатива при по-леките случаи. В Корея е проведено проучване, засега върху мишки. То стига до извода, че концентрацията на тестостерон в кръвта се подобрява с 50% след 28-дневен прием на ресвератрол. Дори ако ресвератролът не постигне при даден човек точно такъв успех, не бива да се забравят другите ползи за здравето, които се свързват с употребата му.

6. Подобрява умствените способности

Искате да подобрите умствените способности? Един от начините е като се увеличи притокът на кръв към мозъка. Наскоро изследователи във Великобритания провели изследване на 22-ма здрави възрастни и установили, че притокът на кръв към сивото вещество се увеличава след приема на ресвератрол. В Илинойс пък учени провели експеримент с добавката при лабораторни мишки и установили, че те подобрили паметта им и умствената дейност като цяло. Все пак те допълват, че са необходими още проучвания, преди да се обясни причинно-следствената връзка. 

Коментари