Публикация

Родители масово предозират лекарствата за децата си

Изследователи препоръчват производителите да прилагат помпички вместо мерителни лъжички


Поне 4-ма от всеки 5-има родители дават на децата си грешната доза течно лекарство, показа ново проучване в САЩ. Там бяха проведени серия от експерименти с 2100 родители, за да се установи дали те спазват най-общите указания за дозировка на лекарството. 

84 процента от участниците в тестовете направили поне една грешка при дозирането, показват резултатите, цитирани от в. „Дейли мейл“. 21 процента от родителите пък направили поне по една доста сериозна грешка.

Изследването било проведено от екип от Училището по медицина към Университета на Ню Йорк.  Данните от изследването показват, че 

милиони деца може би получават  твърде големи дози 

лекарства, докато боледуват

Установено било, че когато родителите използват мерителни лъжички, с които често се продават детските лекарства, вероятността да направят грешка е 4 пъти по-голяма, отколкото когато измерват лекарството с помпичка. На базата на тези изводи изследователите сега предлагат производителите на лекарства да помислят да комплектоват медикаментите с пластмасофи помпички вместо с мерителни лъжички, за да се избегнат опасни грешки.

Често грешките при измерването на лекарството водят до предозиране, въпреки че съществува и обратният риск – при грешка децата да получат твърде малка доза от лекарството, обяснява ръководителят на екипа от универститета в Ню Йорк – д-р Шона Йън. Много са причините, които водят до тези грешки при използването на мерителните лъжички. „Когато родителят използва лъжичка, той трябва да е внимателен как я държи. 

Ако тя не е на нивото на очите, много лесно може да сложите 

твърде малко или твърде много лекарство вътре“, обяснява той. 

По време на изследването учените помолили родителите да измерят 9 дози от лекарства, на които имало различни инструкции. Използвани били мерителни лъжички и 2 типа мерителни помпички. Оказало се, че процентно хората правят много по-малко грешки с помпичките. 

Катго цяло данните показват, че две трети от грешките при даването на лекарства на деца са свързани с твърде големи дози. Учените обаче предупреждават, че едно от ограниченията на сегашното изследване е, че то може да не отразява напълно методите, по които хората измерват лекарствата за децата си вкъщи. Така например, експериментът не оценява грешките, които правят хората, когато използват обикновени чаени или супени лъжици от приборите си вместо мерителните лъжички към самото лекарство. 

Използването на домашни прибори като цяло се смята за неточно, тъй като те варират по големина и форма, а точно тази грешка се избягва при употребата на помпички, обяснява д-р Йън Пол, педиатър от медицинския колеж към Университета на щата Пенсилвания. 

Източник: В. „Дейли мейл“


Коментари