Публикация

Само уролог може да хване рано рака на простатата

Карциномът на мъжката полова жлеза не е страшен, ако се установи навреме при годишен профилактичен преглед


Д-р Юлиан Коцев, уролог в „Хил клиник

- Д-р Коцев, наскоро приключи кампанията Моември, чиято цел е да привлече вниманието върху едно от най-честите злокачествени заболявания сред мъжете - рака на простатата. Какви резултати отчитате?

- Кампанията имаше ефект, защото зад нея застанаха и много известни личности. Допринесе за това, мъжете в България да са по-информирани за коварното заболяване. 

По предварителни данни само през „Хил клиник“ преминаха над 500 души. При една част от тях се появиха съмнения за раково заболяване, въпреки че до момента те не бяха имали проблем. В три от случаите диагнозата се потвърди. Разбира се, необходими са още изследвания при някои пациенти, подлежат на уточняване. В момента изчакваме резултатите от биопсията, след което ще можем да кажем дали броят на новооткритите болни е по-голям.

Както е известно, Моември не се провежда за пръв път, като всяка година набира все по-голяма популярност и все повече мъже идват на профилактичен преглед. През миналата година също бе отчетена сериозна активност. Може би се получава ефект на натрупване, което ни позволява реално да извършваме профилактика.

- Какво показва Вашата практика - ходят ли мъжете по-често на профилактичен преглед?

- Голяма част от хората вече имат по-добра здравна култура. Дали сами или мотивирани от техните близки, но мъжете, които идват за профилактичен преглед, са все повече. Разбира се, в рамките на профилактиката много важна е и ролята на личните лекари. Те са хората, които трябва да съветват мъжете да си направят поне изследване на простатно-специфичния антиген (PSA) – маркер, който подсказва, че е възможно злокачествено заболяване. Мисля, че все пак колегите работят в тази насока. Ние сме специализирана клиника и работим с много мъже. Някои от тях са с проблеми, а други идват просто за профилактичен преглед, и то не само през Моември.

- Преди години статистиката в България отчиташе по-нисък процент заболяемост, но смъртността бе по-висока, защото пациентите стигаха до специалист късно. Има ли някаква промяна?

- Всяка година в Европа се регистрират около 2,5 млн. нови случаи на рак на простатата. Именно за това са необходими кампании като Моевмри (води началото си от Австралия), чиято цел е да открием заболяването в ранен стадий. Тогава можем да приложим различен набор от лечебни процедури с висок успех. Хубавото е, че вече целенасочено се полагат усилия за профилактика и ранно откриване на случаи.

В България статистиката показва, че ракът на простатата е едно от най-честите злокачествени заболявания при мъжете. У нас смъртността от този тумор е висока. Причината е, че все още голяма част от пациентите търсят помощ от специалист едва при оплаквания – болки или намаляване на теглото. За съжаление тези симптоми се проявяват в по-късните стадии, когато по-трудно можем да повлияем. Целта тогава е да удължим живота на болния и да повишим неговия комфорт, не може да се говори за излекуване.

- Прегледът при уролог ли е единствената възможност за профилактика?

- Няма друга профилактика, освен преглед при специалист. Той включва набор от изследвания, които мъжете над 50-годишна възраст би следвало да си правят всяка година - ректално туширане, ехографско изследване, изследване на PSA. Когато стойностите на PSA са завишени, трябва да разберем дали причината за това не е рак на простатата.

- Какво означават по-високите стойности на PSA?

- Те са важни, но не са решаващи за диагнозата и точно тук е ролята на уролога. Има фактори, които могат да доведат до повишаване на стойностите на PSA. Когато те бъдат изяснени и останат обосновани съмнения за рак на простатата, се прави биопсия, чрез която се доказва диагнозата. Преди да излезе резултатът от биопсията, всичко е само съмнения.

- Освен възрастта има ли други рискови фактори за карцином на простатата?

- Възрастта е основният рисков фактор за рак на простатата. С повишаването на възрастовата група се увеличават и случаите на злокачествено заболяване на жлезата.

Вторият доказан рисков фактор е генетичната предиспозиция – т. е. има унаследяване. Мъжете, които имат във фамилията близки роднини с рак на простатата, трябва да започнат профилактика на по-ранен етап – от 45-годишна възраст. Гените повишават риска, но това не означава, че задължително ще се стигне до карцином. Просто при такива фамилии вниманието трябва да бъде повишено. Няма друг доказан фактор, който причинява за това заболяване.

- Какви са възможните терапии, когато се открие рак на простатата?

- На първо място трябва да се видят данните от всички изследвания – биопсия, ЯМР или скенер, костна сцинтиграфия, Ако те покажат, че ракът е съсредоточен само в жлезата, тогава се прилага дефинитивно лечение – операция, имаща за цел да отстрани целия орган, заедно с раковия процес. В ранен стадий успеваемостта при този метод е много висока. При голяма част от мъжете преживяемостта е над 15 години, което в онкологията се води излекуване.

Д-р Коцев асистира на проф. Щолценбург

В Хил клиник операционният екип се ръководи от проф. д-р Щолценбург, който е ръководител на отделение урология в Лайпцигската университетска болница и създател на някои от техниките в лапароскопията. Операциите на простатен карцином в Хил клиник са именно лапароскопски, което осигурява много добра видимост за хирурга, а оттук прецизно отделяне на простатата и като цяло успешна, щадяща пациента интервенция.

Когато е налице прорастване на процеса локално към семенните мехурчета или има далечни метастази (най-често лимфни и костни), тогава от дефинитивното лечение няма полза. В тези случаи се прилага хормонална или лъчетерапия, които имат за цел да блокират процеса на развитие и да увеличат живота на болните. Важно е да се отбележи, че през последните години все повече се набляга на качеството на живот на пациентите, а не само на преживяемостта.  

Коментари