Публикация

Грип - самолечението води до грипни усложнения

Реакцията при грип трябва да бъде бърза и своевременна, но адекватна. Затова не рискувайте, а отидете на лекар, съветва д-р Анелия Гоцева, специалист по инфекциозни болести в СБАЛИПБ „Проф. Ив. Киров”, София


Грипът е най-широко разпространеното инфекциозно заболяване в световен мащаб. Грипни епидемии със зимна сезонност се регистрират всяка година, а обичайно най-засегнатите от тях са децата и хората в работоспособна възраст, заради всекидневните им колективни контакти. Заболяването се предава по въздушно-капков път и се разпространява много бързо.

Грипът има подчертано остро, внезапно начало, с висока температура, общо неразположение, болки в гърлото, хрема, продължителна суха кашлица, главоболие и изразена отпадналост.

Най-честите усложнения, които може да причини грипният вирус, са свързани с дихателната система - вирусна или вирусно-бактериална пневмония, ларинготрахеобронхит, отит. Възможни са и усложнения от страна на други органи и системи, включително тежко, понякога и за часове, протичане с летален изход. За развитието на усложнения играят роля различни групи фактори, като имуносупресия, възраст, наличието на преморбиден терен, забавено или неправилно проведено лечение и др. Особено уязвими са кърмачетата и хората в напреднала възраст с подлежащи хронични заболявания, при които вероятността да настъпят усложнения е по-голяма.

До най-опасни и сериозни последствия може да доведе самолечението, затова при наличие на грипоподобни симптоми хората незабавно трябва да се консултират с лекар специалист.

От особена важност е лечението да започне още при поява на първите симптоми с противовирусен препарат, назначен след преглед от лекар. Утвърден в клиничната практика противовирусен препарат е например римантадин хидрохлорид. Лечебният курс е 5-дневен в съответния дозов режим. Това противовирусно средство може да бъде приложено и с профилактична цел в епидемичния сезон при контакт с болен за период до 30 дни. Приемането на антибиотици в началото на заболяването е неоправдано и предписването им се налага единствено при развитие на вторична бактериална инфекция, която може да бъде установена след преглед от лекар и при направени съответни изследвания. След преболедуване от грип се създава типово специфичен и непродължителен имунитет.

Сериозността на това заболяване не бива да се подценява, тъй като в определени случаи може да доведе до усложнения със сериозен риск за здравето. Адекватната реакция изисква добра информираност на хората, правилен и навременен терапевтичен подход и противоепидемични мерки.

Коментари

Живко Тодоров
3 дек 2014 15:55

Пробвали сме ремантадин при децата неведнъж и мога да кажа, че се справихме без други лекарства. Трябва обаче да се почне още в първите часове, когато детето вдигне температура.