Публикация

Сън над 9 часа на нощ може да е ранен знак за деменция

Сън над 9 часа на нощ може да е ранен знак за деменция

Хората с по-ниско образование, които спят прекалено дълго, са 6 пъти по-застрашени от невродегенерация


Сънят е добър показател за общото здраве и самочувствие на човека. Специалистите препоръчват между 7 и 8 часа сън, за да се чувстваме добре отпочинали. Редовното спане в продължение на много часове обаче може да е сигнал за проблеми в мозъка ни, твърди ново изследване, публикувано в сп. Neurology.

Проучването установило, че хора, които редовно спят повече от 9 часа на нощ, са по-склонни да развият деменция, при която е налице по-малък обем и лошо функциониране на мозъка, пише изданието Medical daily.

„Хората в проучването без средно образование, които спят повече от 9 часа всяка нощ, са 6 пъти по-застрашени да развият деменция до 10 години в сравнение с участниците, които спят по-малко“, коментира резултатите д-р Суда Сешадри, един от авторите в изследването и професор по неврология в Медицинското училище към Бостънския университет.

При предишни изследвания учените вече установиха, че твърде много и твърде малко сън може да са свързани с развитие на деменция. Установено е също така, че нивото на образованието влияе на възможността за развитие на деменция. По всичко личи, че хората с по-високо образование успяват да компенсират по-добре ефектите на умствената дегенерация. Ранното образование също така помага на хората да се справят с много промени в мозъка им, преди да се появят симптоми на деменция.

В новото изследване д-р Сешадри и колегите й от Бостънския университет дават още доказателства, че по-дългият сън може да е маркер за невродегенерация.

Близо 2500  участници на средна възраст 72 години разказали по колко часа спят. 6-часовият сън бил определен като кратък, между 6 и 9 часа било прието за норма, повече от 9 часа вече се смятало за дълъг сън. Участниците били разпитани за своите навици за спане на 2 пъти през интервал от 13 години. Целта била да се разбере как дължината на съня влияе на рисковете от деменция в течение на времето. По време на изследването били диагностицирани 234 случая на деменция, като 181 от тях били случаи на алцхаймер.

Изследването установило, че възрастните хора, които обичайно спели повече от 9 часа през нощта, били 2 пъти по-застрашени да развият деменция за десетилетието, през което били следени. Същите хора, които спели по-дълго от обичайното, имали и по-малък обем на мозъка и по-лоши когнитивни функции. Нещо повече, участниците, които нямали средно образование и в същото време спели повече от 9 часа на нощ, били 6 пъти по-застрашени да развият деменция в сравнение с тези, които спели по-малко от 9 часа на нощ.

„Като цяло, резултатите показват, че дългият сън може да служи като ранен биологичен маркер за невродегенерация, особено при хора с по-ниска образователна степен“, пишат в научна публикация изследователите.

Екипът признава и някои ограничения на изследването. Така например при някои от пациентите може да е имало нерегистрирано леко мозъчно увреждане в началото на изследването. Освен това данните се базират главно на информацията за навиците за спане, подадени от самите участници, което невинаги може да е коректно.

Подобно на предишни хипотези за връзката между продължителността на съня и деменцията,  д-р Сешадри също смята, че хората може да спят по-дълго, тъй като тялото им реагира и се опитва да отстрани натрупването на протеина амилоид в мозъка.  Авторите на новото изследване се надяват, че то ще помогне на лекарите да диагностицират дадено невродегенеративно заболяване, преди то да се влоши.

Близо 47.5 милиона души страдат от деменция по света, показват данните на Световната здравна организация. Всяка година се диагностицират 7.7 милиона нови случаи. Между 60 ш 70 процента от тези случаи са болест на Алцхаймер, най-разпространеният вид  деменция. 

Коментари