Описание

Университетската акушеро-гинекологична болница “Майчин дом” е най-голямата и най-старата АГ болница в страната. В нея се извършват около 4000 раждания годишно.

Университетската акушеро-гинекологична болница “Майчин дом” е най-голямата и най-старата АГ болница в страната, разполагаща с 390 легла. В нея се извършват около 4000 раждания на година. Голяма част от тях са случаи с утежнена бременност, с придружаващи заболявания, изискващи интензивни грижи и оперативно родоразрешение.


Водещо направление в работата на болницата са гинекологичните операции. В последните години в трите гинекологични клиники се извършват между 7000 и 8000 операции като в две трети от случаите се касае за най-големите по обем оперативни интервенции в областта на общата гинекология, урогинекологията, онкогинекологията и репродуктивната медицина. Най-новото направление е възстановяване дейността на болницата в областта на детско-юношеската гинекология, гинекологичната ендокринология, стерилитета и съвременните ин-витро процедури, както и на семинологична лаборатория със спермална банка.

Клиниките „Майчин риск”, "Обща патологична бременност" и „Фетална медицина” се грижат за бременни с патология на бременността или съпътстващи заболявания, като хипертония, диабет, сърдечно-съдови заболявания, инфекциозни и други заболявания. Оценката на перинаталния риск в тези клиники, заедно с дейността на друга структура - Националната генетична лаборатория, правят „Майчин дом” почти пълен лидер не само в София, но и в страната при извършването на пренатален и антенателен скрининг на вродените и придобити аномалии на плода. Друго звено, с уникален характер за страната е Клиниката по неонатология. С базата си от 110 легла то осъществява интензивно лечение на новородени с ниско и екстремно ниско тегло.

Болницата има Диагностично консултативен блок, който разполага със следните приемни кабинети: гинекологичен, рискова бременност, прекъсване на бременността, Кабинет УЗД (ултразвукова диагностика), Стерилитет и гинекологична ендокринология, Кабинет ДЮГ (детско-юношеска гинекология), онкопрофилактичен, урологичен, вътрешни болести, консултации с анестезиолог, неонатологичен. В състава на ДКБ са и клиничната лаборатория, клиничната микробиология, клиничната патология, отделение образна диагностика, отделение имунохематология и трансфузиология.

Тук се намира и централната комисия за прекъсване на бременност по медицински показания.

Учебно-преподавателската дейност в СБАЛАГ „Майчин дом” се извършва основно от 2 университетски структури – Катедрата по акушерство и гинекология и Катедрата по анестезиология и реанимация.
В болницата работят 62 научно-преподавателски кадри, както и 41 лекари ординатори. Хабилитираните преподаватели са 21, от тях 7 професори и 10 доценти.