Публикация

Шест деца с растежен синдром ще се лекуват безплатно във Варна

Шест деца с растежен синдром ще преминат едногодишно безплатно лечение в Клиниката по детска ендокринология на варненската УМБАЛ „Света Марина“...


Шест деца с растежен синдром ще преминат едногодишно безплатно лечение в Клиниката по детска ендокринология на варненската УМБАЛ „Света Марина“, съобщиха от лечебното заведение.
Терапията ще започне в началото на следващата година по проект, разработен от клиниката.

До момента в програмата са включени три деца от Варна, на възраст от 3 до 9 години.

Всеки родител, който има съмнение, че детето му страда от растежен синдром, може да се консултира със специалист. Ако бъде установено такова заболяване, детето може да бъде включено в безплатната терапия.

Според специалистите, едногодишният курс на лечение е недостатъчен за преодоляването на проблема. По европейските стандарти, децата трябва да се лекуват с хормон на растежа докато приключат развитието си.

„След изпълнението на проекта ще бъдат направени изводи, които ще послужат пред държавата като доказателство, че е необходима пълна реимбурсация на лечението, тъй като в него има смисъл, но пък е непосилно скъпо. Едногодишна терапия за дете струва 12-15 хиляди лева.” – коментира доц. Йотова, специалист в детската клиника.

От растежен синдром страдат 10 на сто от децата, родени с тегло под 2,5 кг и ръст под 48 см. Тези от тях, които не са преминали лечение, остават с нисък ръст и са застрашени от сърдечно-съдови заболявания и диабет.


Коментари