Публикация

Щастието удължава живота, твърди ново изследване

Щастието удължава живота, твърди ново изследване

Чувството за удовлетворение и позитивното отношение в ежедневието намаляват риска от ранна смърт


Чувството за щастие,  което човек изпитва  на стари години, удължава живота, установи ново британско проучване по проект за стареенето, осъществен от „Юнивърсити колидж Лондон“.
Данните на изследването показват, че хората над 50-годишна възраст, които се чувстват удовлетворени в ежедневието си, е много по-вероятно да доживеят до дълбока старост. 

Изводите, които бяха публикувани в сп. British Medical Journal, противоречат на тези от голямо изследване от преди година, което не откри връзка между щастието и дълголетието. При представянето на резултатите тогава сър Ричард Пето от Оксфордския университет коментира, че „щастието и нещастието сами по себе си нямат директно влияние върху нивата на смъртност“.

Ръководителят на екипа от „Юнивърсити колидж Лондон“ – проф. Андрю Стептоу обаче е уверен в резултатите от новото изследване. Той обяснява, че проучването е различно от предишни по същата тема, тъй като проследява чувството за щастие в течение на времето, а не само за даден момент, когато резултатите могат да зависят от всякакви обстоятелства. По-ранните изследвания вземат за единица мярка показателя „колко сте щастлив“ в един определен момент. За да разберете наистина как щастието променя живота ви на по-зрели години обаче са необходими по-детайлни измервания, които се фокусират върху въпроси, свързани с цялостното благосъстояние, здраве и самочувствие на човека, смята проф. Стептоу. 

Участниците в проучването трябвало да отговорят на 4 въпроса  с голям обхват. Анкетите били попълвани на 3 пъти в периода 2002 г. – 2006 г.  Темите били свързани със семейния живот, социалния кръг и работата на всеки от участнците. 

Данните показват, че колкото по-често участниците декларират, че се чувстват „щастливи през по-голямата част от времето“, толкова по-малка е опасността от смърт.  Една четвърт от участниците  заявяват и в трите анкети, че „няма момент, в който да  изпитват по-голямо удовлетворение и радост от живота“.

„Тези хора никога не изпитват удоволстве от нещата, които правят, и рядко се забавляват“, обяснява проф. Андрю Стептоу.

В изследването се включили 9365 участници, 1310 от които починали до края му. Проучването установява, че при хората, които на 2 пъти са засвидетелствали, че се чувстват щастливи и удовлетворени, смъртността е с 17% по-ниска. В групата на тези, които и трите пъти отговорили, че са щастливи, смърните случаи били с 24% по-малко. 

Изводът, че поддържането на позитивно отношение към жовота може да ни помогне да живеем по-дълго, е много добра новина. Данните обаче показват, че близо една четвърт от анкетираните британци не изпитват никаква радост в ежедневието си и това показва хроничналипса на социална грижа, коментира Каролин Ейбрахамс, директор на неправителствената организация Age UK.

Източник: В. „Индипендънт“

Коментари