Публикация

Силните мускули на краката правят мозъка по-здрав в напреднала възраст

Учени са открили връзка между силните крака и способността на мозъка да устоява на ефектите на остаряването


Учени са открили връзка между силните крака и способността на мозъка да устоява на ефектите на остаряването, пише The Guardian, цитиран от "Фокус".

Десетгодишно изследване е установило “впечатляваща взаимовръзка” между мускулната сила на краката и запазването на умствените способности и мозъчната структура. Смята се, че проучването на идентични близнаци е първото по рода си, показващо тази специфична връзка при нормални, здрави хора.

Идентичните близнаци имат една и съща ДНК, затова разликите помежду им се обясняват с външни фактори, какъвто може да бъде поддържането на добър физически тонус. Ръководителят на изследването - д-р Клер Стивс от Лондонския кралски колеж, посочва: “Изключително въздействащо е да наблюдваш такива разлики в познавателната функция и мозъчната структура при идентични близнаци, които са имали различна сила на краката. Това предполага, че съвсем прости промени на начина на живот, които увеличават физическата ни активност могат да ни помогнат да останем както ментално, така и физически здрави.”

Учените са изследвали група от 324 доброволци, състояща се от жени близнаци на средна възраст 55 година за повече от десет години от 1999 година. Екипът е наблюдавал различни фактори, свързани със здравословното състояние и начина на живот. Резултатите, публикувани в журнала Gerontology, показват, че мускулната сила на краката е по-тясно свързана с асоциираните с остаряването промени в умствените функции, отколкото който и да е друг тестван фактор.

Коментари

интересно!