Публикация

Синдром на хроничната умора - що е то

Кои са симптомите на хроничната умора и как да я преборим


Синдромът на хроничната умора възниква, когато отслабеният от резките температурни промени и боледуване организъм се опитва да работи при пълно натоварване и на пълни обороти. 

Най-честите симптоми са умората и мускулната слабост, които не преминават след почивка, намаляване на паметта, понижена концентрация на вниманието, раздразнителност, астено-депресивни състояния, лош сън. Може да се яви главоболие, липса на апетит, болки в ставите и депресивно настроение. Най-често синдром на хроничната умора се наблюдава при хора в трудоспособна възраст, материално обезпечени, занимаващи се с умствен труд. Това са хора, които обикновено се подложени на високи нива на стрес в работата и ежедневието си. По-често от хронителна умора страдат чувствителните и отговорни натури, амбициозните личности, работохолиците.

Има много съвети, които насочват към начините за справяне с хроничната умора. Някои твърдят, че е достатъчна да се осигури пълноценна почивка, предпазване от конфликтни ситуации, разходки на чист въздух, релаксиращи упражнения и йога, студени душове, разтоварващи диети с много цитрусови плодове и зеленчуци, билкови чайове, витамини...Други към по-горния списък добавят ароматерапията - цветни есенции и ободряващи масла, тонизиращи средства, хомеопатия... 

Кое обаче е най-добрият избор, най-ефективният?

как да се справим с хроничната умора

Последните проучвания показват, че приемът на две аминокиселини - аргинин и аспартат, е от съществено значение при състояния на хронична умора.

Аминокиселините са основните градивни елементи на сложните белтъци в човешкото тяло и играят важна роля за неговото функциониране. Белтъчните тела участват в изграждането на всички тъкани и във всички жизненоважни процеси на организма.

Аминокиселините спомагат за възстановяването на мускулните тъкани след физически натоварвания, повишават издръжливостта и увеличават продукцията на нуклеинови киселини и енергия в клетките.
Аргинин е незаменима аминокиселина, която е от съществено значение при състояния на стрес и някои здравословни проблеми.  Аргининът е необходим за нормалното функциониране на хипофизната жлеза, защото участва при синтеза и секрецията на растежния хормон от хипофизата. В условията на натоварване той съдейства за повишаването на регенерацията, помага за отпускането и разширяването на кръвоносните съдове.

Аспарагин (аспартат) подпомага метаболитните функции на централната и периферната нервна система; той е съставна част на важни ензими, отговорни за работата на черния дроб, участва в синтеза и разграждането на протеините.

Съчетаването на двете аминокиселини създава оптимален синхронизиран ефект върху човешкия организъм. Подпомага се и възстановяването след боледуване. Активират се енергизиращите въздействия върху мозъка и сърцето, както и детоксикацията на черния дроб. Укрепва се имунната система и преминаването към друг сезонен режим на натоварване става плавно и без стрес.

Двете аминокиселини са основни съставки на продукта Амбинор Енерджи – ампули за пиене, съдържащи 2 г от тях, заедно с Mg и вит. В6. 

Витамин В6 ускорява и подпомага усвояването на магнезия, играе и важна роля в правилното функциониране на имунната система. Друга негова важна функция е предоставянето на така необходимата енергия на организма.

Амбинор възстановява енергийните нива и тонус на организма и презарежда имунната система.

Коментари