Публикация

Синдром на щракащото бедро

            Синдром на щракащото бедро

Какво е щракащо бедро, кое го причинява и как да го овладеем.


Причината да чувате пукане, щракане и други подобни на тях звуци в тазобедрената става при определени движения се нарича синдром на щракащото бедро. Усещането за прищракване най-често се причинява от бедрено сухожилие или мускул, плъзгащи се по костта - сухожилието или мускулът изпънат и стегнат преминава над костна издатина.
Експертите смятат, че 5-10/100 от населението имат щракащо бедро без никакви други симптоми или болки и не е необходимо лечение. Въпреки това, за малък брой хора е не само досадно, но също може да се придружава от болка и изисква лечение.


Как пукащото бедро причинява болка?

Хората най-често чувстват болка, ако:

   - мускулното или сухожилното щракане се раздразни или възпали. Поради многократно повтаряне с течение на времето, този процес може да доведе до мускулно или сухожилно увреждане и болка.
   - щракането доведе до бедрен бурсит. Сухожилието или мускулът може да раздразни близко стояща бурса.( възглавничка, пълна с течност, структура, която обикновено намалява триенето между костите и меките тъкани) Това дразнене може да доведе до възпаление на бурсата, състояние, наречено бедрен бурсит.

Кой е изложен на риск от този синдром?

Пукащото бедро може да засегне всеки, но някои хора са изложени на по-висок риск:

   - Спортистите, които редовно използват крайни диапазони на движение на бедрата им, като танцьори, футболисти, както и хора, които практикуват бойни изкуства (например карате).
   - Младите хора, които претърпяват бурен растеж, може да изпитват допълнително натоварване ​​върху мускулите и сухожилията.
   - Хората, които са имали тазобедрена или колянна операция.
   - Хората, които са имали драстично увеличение на активността в кратък период от време.

Човек със синдром на щракащото бедро обикновено може да щрака на воля. Той или тя може да направи щракане с конкретно движение, като изправяне от седнало положение, ходене, ритане или завъртане на крака.


Има три вида на синдром:

   - Вътрешно щракане на бедрото, което се причинява в областта на слабините.
   - Външно щракане на бедрото, което се причинява на външната страна на бедрото.
   - Вътреставно щракане на бедрото, което се причинява в рамките на самата тазобедрена става.

Вътреставно пукане на бедрото се различава от външното и вътрешното.                                        Не се дължи на сухожилие, мускул или бурса, а на механична пречка в тазобедрената става. Вътреставно пукане на бедрото често е придружено от намаляване на обхвата на движение.
Знаейки какъв тип синдром имате, ще помогне за планът на лечение.

  1. Вътрешено бедрено пукане

    Хората със синдром на вътрешно пукащо бедрото може да изпитат:

    - Щракане, когато бягат, когато бедрото се разпъва от сгъната позиция на повече от 90 градуса, като например при ставане от седнало положение или когато извъртят бедрото навън от тялото.
            
      - Бедрено щракане, придружено от остра, внезапна болка в предната част на бедрото, дълбоко в слабините.

        - Болка, която се влошава с дейност, повтаряща причината на дразнене на сухожилието.
        - Постепенно начало на болезнени симптоми - болката може да започне като леко раздразнение и да се влоши през следващите седмици или месеци.

Вътрещното щракане е най-често срещаният тип на щракащото бедрото. Той е свързан с болезнено възпаление на бурсата разположен в предната част на тазобедрената става.


2. Външно бедрено пукане

Хората със синдром на външно щракащо бедро  може да забележат:

  -  Пукането обикновено се случва по време на бедрена флексия и екстензия, като например, при изкачване на стълби, когато играят голф или извършват тежко натоварване..
   - Пукането е придружено от остра, внезапна болка при външната страна на бедрото.
   - Усещане за нестабилност(все едно кракът ще се откачи) или все едно е счупен.
   - Болка, която се влошава с дейност, като повтори дразнене причинява сухожилието да се възпаляват.
   Често болезнената външна част на бедрото се свързва с трохантерен бурсит или илиотибиален банд синдром.

  1. Вътреставно бедрено щракане

    Проблем в самата тазобедрена става може да предизвика този трети вид щракащо бедро.
       - Увреда на ацетабуларния лабрум(здрава гъвкава хрущална връзка обвиваща бедрото) Една увреда може да причини усещане за пукане, както и болки в областта на слабините. Проучвания установяват, че ацетабуларните увреди представляват 80% от вътреставното щракащо бедро.
       - Нараняване на ставния хрущял, който покрива повърхността на костите, където те се срещат една с друга. Този хрущял намалява триенето между костите на ставата и може да се повреди внезапно от травматично увреждане или с течение на времето от артрит.
       - Отделяне на частица в областта на бедрото,прекъсват нормалната биомеханика на ставата и предизвикват схващане или пукане. Например, след травма, фрагмент от мека тъкан или кост може да се откъснат и да получите блокаж в самата става.


Вътреставно щракащо бедро може да се развие внезапно, причинено от падане или друга травма. То често е съпроводено от усещане за ограничен обхват на движение в бедрото.

Хората, които изпитват синдрома с болезнените симптоми трябва да се консултират с лекар. Медицински специалист може да даде точна диагноза и да подпомогне лечението за облекчаване на болката и свеждане до минимум възможностите за бъдещо увреждане на ставите.


Лечение :

За да се диагностицира синдрома на щракащото бедро и да се започне лечение, трябва да се изключат останалите възможни причини за симптомите:

   - Артрит, дегенерация на тазобедрената става, която може да причини болка и ограничение на движението.
   - Парестетична мералгия, причинява болка и скованост на бедрото.
   - Тумори в областта на бедрото, които може да променят биомеханиката на бедрото.
   - Синовит на тазобедрената става, която причинява подуване и симптоми, които понякога имитират тези на щракащото бедро.

Консервативно лечение:


- Почивка. Хората с пукащо бедро са съветвани да избягват движенията, които предизвикват пукане или щракане. Почивката ограничава дразненето и позволява на засегнатото сухожилие, мускул или бурса да се лекува.

- НСПВС и COX-2 инхибитори. Прием на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) или СОХ-2 инхибитори за ограничен период от време, може да облекчи възпалението и бедрената болка.

- Физиотерапия. Физиотерапевт може да намали напрежението и да насърчи излекуването в мускулите и сухожилията, които причиняват външно и вътрешно щракане на бедрото. Той може да използва:


          - Стречинг. Хората с външен тип щракане може да се възползват от разтягане на илиотибиалната лента. Хората с вътрешен тип щракане, може да се възползват от разтягане на тазобедрените флексорите.
   - Масаж. Точно както разтягането може да разхлаби сухожилия и мускули, дълбокият масаж на тъканите или тригерните точки може да помогне за намаляване на напрежението в мускулите и намаляване на симптомите.
   -  Увеличаването на физическата грамотност на един спортист, подобряване на стойката и промяна на формата може да се отрази на биомеханиката на бедрото и да доведе до подобряване на симптомите.
   - Ултразвук. 

  - Йонофореза. Въвеждане на лекарствено средство през кожата с помощта на електричество. Може да се препоръча йонофореза на пациент, който не търпи инжекции или иска да избегне инжекции.

- Стероиди инжекции.

Оперативно лечение:


В някои случаи лекарят може да предложи операция за облекчаване симптомите Какъв тип хирургия е препоръчителна ще зависи от основната причина за щракане на бедрото.

  - Освобождаване на илиотибиалната лента.
  - Освобождаване на сухожилието на мускул илиопсоас.
  - Артроскопски бедрен дебридман.
  - Поправка на ацетабуларния лабрум.


Тези операции имат своите предимства и рискове. Всяка операция е избираема, което означава, че пациентът може да претегли плюсовете и минусите и да реши дали да се подложи на нея.

Коментари