Публикация

​​​​​​​Синдромът на дразнимото черво често се бърка с хранителна непоносимост

​​​​​​​Синдромът на дразнимото черво често се бърка с хранителна непоносимост

Разстройството е свързано със стреса, страдат повече притеснителните хора


Синдромът на дразнимото черво може да предизвика симптоми като запек, диария, стомашни колики и подуване. Затова поставянето на диагнозата не е лесно. Има 9 важни неща, които трябва да знаете за това разстройство на стомашно чревния тракт, обяснява д-р Айеша Акбар, консултант гастроентеролог в института “Сейнт Марк“ в Северен Лондон, пише изданието Netdoctor.

1. Известен е още като функционално чревно разстройство

Синдромът на дразнимото черво е другото название за функционалното чревно разстройство. Той е комбинация от симптоми, които са резултат от промяната на нормалното функциониране на червата. Може да имате като доминиращ синдром запек,  диария или стомашна болка.

Често поставянето на диагнозата се основава на принципа на изключването, тъй като няма нито един специфичен признак, който потвърждава, че симптомите наистина са свързани със Синдрома на дразнимото черво. Има обаче определени критерии, свързани с това разстройство.  Стомашната болка например често се облекчава при движенията на червата.

2. Няма реална причина, често е свързан със стреса

Не знаем каква е действителната причина, поради която хората развиват различни разновидности на синдрома. Има много тясна връзка между мозъка на човека и червата му. Доказателство за това е чувството, че имате „пеперудки“ в стомаха, когато сте изнервени.  Известно е също така, че хора, които имат големи успехи, както и хора, които са притеснителни, са по-склонни да развият синдрома.

3. Здравословният начин на живот и диета помагат

Знае се, че стресът влошава симптомите на синдрома. Той може да е и отключващият фактор за развиването му. Не може да промените характера си, но е добре да практикувате медитация и да водите начин на живот, който ще ви прави по-спокойни.

Добрият и здравословен начин на хранене също помага. Консумирайте повече фибри и пийте повече вода. Избягвайте твърде много алкохол, кофеин, храни с много захар, газирани напитки, всяка храна и напитка, която може да доведе до подуване на стомаха. Избягвайте и цигарите, тъй като никотинът може да доведе до още по-силни спазми. Редовните физически упражнения също ще ви помогнат да се чувствате по-добре.

Ако вече страдате от синдрома, има различни диети, спазването на които облекчава симптомите. При една от тях се избягват храни с глутен и лактоза, но също и някои плодове и зеленчуци, които са по-трудни за храносмилане..

4. Най-често се среща при 20-годишни жени

Синдромът най-често се среща при млади хора – малко след 20-та и след 30-та им  година. Установено е, че по-често страдат жените, отколкото мъжете.

5. Има подобни симптоми като при хранителна непоносимост

Симптомите на Синдрома на дразнимото черво и тези на хранителната непоносимост често доста си приличат. Просто червата реагират по подобен начин. Макар че и при този случай става въпрос за проблеми с червата, хранителната непоносимост не е непременно причина за Синдрома на дразнимото черво.

Също така, хранителната непоносимост е много различна от хранителните алергии. Алергията към глутен, например, означава, че организмът произвежда антитела, които унищожават червата и вие не може да абсорбирате веществата от храните. При алергията към фъстъци пък е налице анафилаксия – тежка алергична реакция, при която реагира цялото тяло.

6. Симптомите могат да включват подуване, спазми, диария и запек

В повечето от случаите симптомите трябва да продължават повече от 3 месеца, за да говорим за Синдром на дразнимото черво. Те включват запек, нетипични движения на червата, чувство за дискомфорт в стомашната област. Ключова е обаче промяната в поведението на червата ви. Ако например вие сте човек, който ходи по голяма нужда през ден и рядко ви се подува стомахът, също така нямате спазми, това е приемливо. Ако обаче установите, че ходите до тоалетна все по-рядко в последните 3 месеца, значи нещо не е наред. В този случай говорим за отрицателна промяна в поведението на червата.

 При наличие на синдрома на дразнимото черво има стомашна болка или дискомфорт, продължаващи поне 3 дни в месеца през 3 последователни месеца. Човек не само че страда от запек или от диария, или от двете, но паралелно с това обикновено има подуване на червата или спазми.

7. Синдромът е по-често срещан, отколкото се смята

Много трудно може да се говори с цифри, но приблизително половината от хората, които идват в клиниката в Лондон със стомашни проблеми имат синдрома. Останалите са с възпалени черва или с рак на червата, обяснява д-р Айеша Акбар. Според него синдромът се среща много по-често, отколкото смятат хората.

8. Симптомите може да се променят с годините

Няма лечение на синдрома по същество. Има хора, които са в по-голям риск да го развият – това са тези, които са по-податливи на стрес. Когато той изчезне, те установяват, че синдромът също си отива. Симптомите могат да се завърнат и след 15 години, когато се появи нов период на стрес в живота им.

Симптомите при синдрома могат да се променят с годините. Така например, той може да започне със запек, а след това синдромът да се проявява със стомашни болки.

9. Не си поставяйте сами диагноза

Когато човек има подуване на стомаха в резултат от синдрома, важно е да се установи дали няма и друго заболяване, което се развива паралелно. Уверете си, че не страдате от цьолиакия – непоносимост към глутен. Също така, проверете и щитовидната си жлеза, за да сте сигурни, че функционира нормално. Обикновено тези първоначални диагностични тестове ще ви бъдат назначени от вашия личен лекар, за да се види дали наистина става въпрос за Синдром на дразнимото черво.

Най-важното е да не си поставяте сами диагнозата. Добре е да започнете да ограничавате някои неща в хранителния си режим, за да може по пътя на елиминирането и след това на повторното въвеждане на храни да установите дали става въпрос за хранителна непоносимост или за Синдрома на дразнимото черво.

 

 

Коментари