Публикация

Скабиес (Краста)

В медицинската литература крастата е известна с името „скабиес”. Това е инфекция, която се предава от човек на човек при директен контакт и се предизвиква от вид кърлеж.



Какво причинява крастата?

Заболяването се причинява от вид кърлеж, наречен sarcoptes scabiei. Мъжките и женските кърлежи се различават както по структурата си, така и по възможността си да предизвикват заболяване при човека. Истинският паразит при човека е женският кърлеж. След оплождането той си пробива малки тунелчета в най-горния слой на кожата, в който снася яйцата си. От тях впоследствие се развиват младите паразити.

Как се предава крастата?

Крастата е типично паразитно заболяване. Тя се предава при директен контакт – полов, при ползване на общо легло, на  общи дрехи и др. Тя задължително се предава при директен контакт с инфектиран човек. Много рядко е възможно човек да се инфектира с краста и от заразено животно, например куче, но тогава оплакванията са много по-слабо изразени и нетипични, което забавя поставянето на правилна диагноза и адекватно лечение.

Какви са проявите на крастата?

Най-често кожните промени имат определена локализация, което улеснява разпознаването на крастата. Обривите са разположени между пръстите на ръцете, по вътрешната повърхност на китките, около лактите, около гръдните зърна и пъпа, по половите органи и по бедрата. При децата често проявите се откриват по дланите и ходилата.

В засегнатите кожни участъци се установяват белезникави линийки с дължина от няколко милиметра до 1-2 см.

Обичайно кожните промени са съпроводени със силен сърбеж, който особено се засилва вечер. В резултат на разчесването се появяват обриви и одрасквания. Възможно е върху засегнатите кожни участъци да се развие и допълнителна бактериална инфекция.

Съществува ли лечение на крастата?

Лечението на крастата рядко създава усложнения, но е важно диагнозата предварително да бъде потвърдена от дерматолог. Спазвайте всички препоръки, които Ви даде лекарят. Лечението се провежда с лекарства за намазване на цялата кожна повърхност без лицето. Важно е да спазвате препоръките на лекуващия лекар, но като правило лечението се провежда в три последователни дни. Намазването  се прави два пъти в денонощието – сутрин и вечер. Маже се цялата кожа от шията до петите, включително кожата на гениталиите и между пръстите на ръцете и краката. Не е добре да къпете тялото между отделните намазвания до завършване на лечението. След приключване на лечението тялото се измива, а спалното бельо и дрехите, които са били в контакт с кожата - се изпират при висока температура и се изглаждат. Останалата част от дрехите, т.е. връхните, се оставят на проветриво място. Важно е лечението да се провежда едновременно при всички членове на семейството или колектива, за да не настъпи впоследствие повторно инфектиране.

 

Д-р Росица Денчева
дермато-венеролог

Коментари

Искра Сотирова
29 апр 2016 21:44

Хубаво е да се припомнят тези базисни неща. Преди доста години Варна беше пламнала с краста - ходих на трима лекари, докато ми поставят диагноза. То не беше алергия от сапун, то не бяха предположение, че е на нервна почва... Даже нямаше още хубави спрейове, а се мажехме с мас и сяра, както са го правили селяните преди 100 години. Светла да е паметта на проф. Златко Пенев, който ми постави диагнозата...