Публикация

Скандалът с турските ваксини се разраства - прокуратурата нареди спиране на Еувакс

Установено е, че и понастоящем ваксината Еувакс е в склад на Министерство на здравеопазването и не е пускана в употреба.


След извършена проверка на доставката на ваксини от Турция Върховната административна прокуратура отправи указания до Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата, в които се говори за "недопускане на ваксини, които не са разрешени за употреба в България". Това се случи, след като някои медии публикуваха, че всички дарени от Турция ваксини са били забранени. В съобщението на ппрокуратурата обаче се споменава само ваксината "Еувакс" против хепатит B. Другата ваксина "Пентаксим", която се ползва за задължителната имунизация на новородени у нас, не се коментира. Ето какво гласи съобщението на прокуратурата:

Становище на Върховната административна прокуратура по казуса с внесените от Турция ваксини:

"Върховната административна прокуратура (ВАП) извърши проверка по реда на надзора за законност относно ваксините, получени от Р Турция като дарение, след самосезиране по медийни публикации.

ВАП изиска становището на Изпълнителната агенция по лекарства, което съдържа информация, че ваксината Еувакс Б не е разрешена за употреба в страната. Въз основа на полученото становище и обхвата на проверката, ВАП отправи указания до министъра на здравеопазването и до изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата да вземат всички необходими мерки за недопускане в страната на ваксини, които не са разрешени за употреба.

Установено е, че и понастоящем ваксината Еувакс е в склад на Министерство на здравеопазването и не е пускана в употреба. ВАП е изискала от министъра на здравеопазването и от изпълнителния директор на ИАЛ писмено уведомление за предприетите от тях мерки."

В отговор от МЗ изпратиха копие на писмо на агенцията по лекарствата с днешна дата (вижте писмото в прикачения файл), в което се казва, че цялото количество от 100 000 доставени ваксини Еувакс е налично в съответния склад и се съхранява при правилните условия. От ИАЛ констатират, че министър Москов е предприел правилните мерки за недопускане на употребата им. Още при получаването на дарението през миналата година министърът заяви, че тези ваксини ще се използват само в случай на епидемия сред бежанците у нас, тъй като са одобрени от Световната здравна организация за тези цели. До бартера за ваксините с Турция се стигна, след като Министерството на здравеопазването не успя да организира успешни търгове за доставка на необходимите ваксини. Всеизвестно е, че производствения цикъл на препаратите за имунизация е такъв, че изисква поръчката да се направи 2 години по-рано. 

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика Здравна политика Ваксини ИАЛ Министерство на здравеопазване изпълнителна агенция по лекарс Еувакс Б Върховна административна проку

Прикачени файлове

Писмо на ИАЛ до прокуратурата във връзка с турските ваксини

Коментари