Публикация

Слабите хора също са застрашени от диабет

Един от всеки петима възрастни с нормално тегло се разболява от диабет тип 2 заради уседналия начин на живот. Един от всеки трима слаби хора над 45-годишна възраст пък отговаря на критериите за преддиабетно състояние, установи проучване на екип от Университета на Флорида



Един от всеки петима възрастни, за които се смята, че имат „здравословно“ тегло, е застрашен да развие диабет, показа ново изследване на научен екип от Университета на Флорида.  

Един от всеки трима слаби хора над 45-годишна възраст пък отговаря на критериите за преддиабетно състояние, сочат данните. При това състояние е налице по-високо ниво на глюкоза в кръвта от нормалното, но не достатъчно, за да бъде поставена диагноза диабет. Състоянието е рисково за развитието на диабет тип 2, както и различни сърдечносъдови проблеми.

Изследователите от Флорида си поставили за цел да разберат дали измерването на Индекса на телесна маса е достатъчно ефективен метод за диагностицирането на диабета.  Те анализирали данните от Националното изследване на  за здравето и хранителните навици в САЩ,  проведено за периодите 1988 г.  – 1994 г. и 1999 г. – 2012 г. Изследването се фокусирало върху хора с нормално тегло и Индекс на телесната маса между 18,5 и 24,9. Пациентите били над 20-годишна възраст и не били диагностицирани с диабет

Учените установили, че за първия период 10 процента от изследваните хора били в преддиабетно състояние. През втория период обаче този процент скочил до 19. Екипът установил също така, че процентът на хората над 45-годишна възраст в преддиабетно състояние се увеличил с 11 процента в по-късното изследване през  втория период.  

Изводите на учените от Флорида са много обезпокоителни, тъй като въпросните изследвани пациенти

няма да бъдат подложени на скринингово изследване

за диабет по сегашните указания,

които са в действие в САЩ.  „Голяма част от тези хора ще развият диабет, но ние няма да можем да извършим никаква превенция на заболяването при тях, тъй като не ги откриваме според сешните правила за скрининг на населението“, коментира ръководителят на научния екип от Флорида д-р Арч Маину III.  Специалистът признава, че в момента в САЩ се наблюдава епидемия на случаите на диабет и превенцията на тази болест е ключова стратегия, която ще ограничи тази вълна.  Според него един от начините да се ограничи заболеваемостта е да се идентифицират хората в преддиабетно състояние и веднага да има лекарска намеса с медикаменти или пък със съвети за промяна на начина на живот, които да предотвратят развитието на диабет.

Какво е преддиабетно състояние?

  • Много хора имат нива на кръвната захар, които са над допустимата граница, но не са достатъчно високи, за да се развие диабет. Това е известно като преддиабетно състояние. 
  • При тези нива на кръвната захар рискът да развиете диабет се увеличава многократно.
  • За диабета е изключително важно да бъде диагностициран възможно най-рано, тъй като той прогресивно ще се влошава, ако това състояние бъде оставено без лечение.

Тъй като натрупването на мазнини в коремната област се свързва с развитието на диабет и на сърдечносъдови проблеми, изследователите оценявали обиколките на талията на пациентите и съотношението  талия-тегло. Това, което установили, обаче, било, че по-широката „нездравословна“ обиколка на талията не водела непременно към диабет, макар че имало леко завишение на този вид случаи между двете национални изследвания в САЩ.

Ще трябват допълнителни изследвания, за

да се установи причината за преддиабетното

състояние при хора, които са със здравословно тегло,

заключава д-р Маину. Според него една от причините може да бъде увеличаването на хората с уседнал начин на живот и навиците, свързани с него. Това означава, че хора с нормално тегло имат по-голямо съдържание на мазнини около мускулите си. 

Оказва се, че хора с нормално тегло, които водят уседнал начин на живот, са по-застрашени да развият метоболичен синдром, който може да причини повишено кръвно налягане, висока кръвна захар и високи нива на холестерола.

В момента д-р Маину планира изследване, което ще оцени какви ще са разходите за национален скрининг на всички възрастни хора за преддиабетно състояние. 

Друго изследване, проведено в САЩ, вече показа, че половината от хората, които са застрашени да развият диабет, са пропуснати от лекарите при сегашните скринингови процедури. Инструкциите, издадени през 2015 г. От Службата по превенции на САЩ, препоръчват хора да се подлагат на скрининг за диабет ако са между 40 г. и 70 г. и са класифицирани като затлъстели или с наднормено тегло. 

Според закона на президента Барак Обама за здравеопазването всички услуги, препоръчани от Службата по превенции, трябва да се поемат изцяло от застрахователите. Ако обаче пациент не отговаря на критериите за скрининг, той трябва да си плати лично за тест за диабет. 

Източник: в. "Дейли мейл"



Коментари