Публикация

Слънчевите изгаряния в детството в много случаи са фактор за възникване на меланом в по-късна възраст

За девета поредна година днес Българското дерматологично дружество организира международния ден „Евромеланома“


За девета поредна година, днес Българското дерматологично дружество организира международния ден „Евромеланома“ за безплатни дерматологични прегледи на болни с пигментни кожни лезии, каточаст от европейската кампания за скрининг и профилактика на рака на кожата ръководена от Европейската Академия по Дерматология. В Плевен днес безплатни прегледи за рак на кожата се извършват на различни места. България е на едно от последните места в Европа по отношение на ранната откриваемост на злокачествения меланом, заболеваемостта от който, по статистически данни, е нараснала трикратно през последните 30 години.

Въпреки това сред хората вече има нагласа да не робуват на схващането, че „бенките не трябва да се пипат”, защото това крие риск от злокачествено израждане. Все още се запазва обаче погрешната практика у нас, повече от половината от родителите да прекарват с децата си на плажа повече от 4 часа дневно, като най-често това става в най-опасните часови интервали – между 10 ч. и 16 ч. При проведена анкета сред населението се установява че, едва 50 % от тях нанасят фотозащитни продукти върху кожата на детето си 2 пъти през деня. Обезателно трябва да подчертаем, че слънчевите изгаряния в детството в много случаи са фактор за възникване на меланом в по-късна възраст. Особено опасно за здравето на кожата се оказва неконтролираното и продължително (седмици и месеци наред) използване на солариум с цел получаване на изкуствен тен. Изследвания показват, че хората, които някога са използвали солариум, са изложени на 20% по-висок риск от развитие на меланом в даден момент от живота си, като особено голям е рискът при по-младите. Данните показват, че при хората под 35-годишна възраст с изкуствен тен съществува 87% по-голяма вероятност да развият меланом, отколкото при хората, които никога не са ходили на солариум. Не случайно в Австралия, където се отчита и най-високата заболеваемост от малигнен меланом сред населението, използването на солариуми е забранено през 2013 г. със заповед на министъра на здравеопазването във всички австралийски щати. Тази забрана идва след забраната за използване на солариуми в Бразилия, както и в американските щати Вермонт и Калифорния.

Изключително важен е изборът на качествен фотозащитен продукт за протекция, тъй като в състава му са включени още антиоксиданти и ензими реструктуриращи ДНК. Ето защо е препоръчително слънцезащитната козметика да се купува в аптеките. Слънцезащитния крем се нанася задължително 20 минути преди излагане на слънце. Трябва също да знаем, че действието на този крем продължава не повече от два часа или до първото потапяне във вода, което налага многократното му прилагане върху кожата през деня. За това и основната цел на кампанията в европейски и национален мащаб е повишаване на здравната култура и информираността на населението по отношение на кожния рак - ранното му откриване и превенция, както и изграждане на имиджа на дерматологичната медицинска специалност. Във Великобританиянапример, за подобряването на качеството вдиагнозата и лечението на меланом,дерматолозите са въвели т.н. Melanoma taskforce, според коятосе провеждасъответно обучениекакто на населението и общо-практикуващите лекари, така и на работещите в контакт с кожата специалисти. Така например в Обединеното Кралство често към дерматологсе насочват пациенти с меланом, изпратени от педикюрист,или с базоцелуларен карцином - от фризьор. Тази година разяснителни кампании в България, в рамките на Евромеланома, ще проведат и студентите по медицина от медицинските факултети на Медицинските университети в Пловдив и Варна. В предходните проведени8национални кампании, традиционнов международния ден „Евромеланома“ в национален мащаб се включваха около 200 български дерматолози. Това позволи на голяма група от пациенти да получат специализирана дерматологична помощ, но още по-важно, създаде се практика за редовни профилактични прегледи в дерматологичните кабинети.В последната кампания през 2013 г. в България са прегледани общо 1800 души, при 150 от които са диагностицирани злокачествени кожни заболявания.

Кампаниите „Евромеланома” са вече една утвърдена традиция вКлиниката по кожни и венерически заболявания към УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ Плевен. Тази година в нея ще участват младите колеги Д-р Гинчева, Д-р Господинова и Д-р Цветанова,както и старшите колеги - гл. асистенти Д-р Павлова, Д-р Алексиева и Доц. Д-р Йорданова.Пациентите се записват поименно и с предварителен час за прегледа на тел. 064 886 696. Прегледите ще бъдат извършвани от 09.00 до 17.00 часа. Други дерматолози от гр. Плевен, които ще вземат участие в „Евромеланома 2014“ са д-р Киров, д-р Попов, д-р Вековска, д-р Димитрова и д-р Радославова, информация за местата и условията за прегледите при които, можете да намерите на следния интернет адрес: http://www.derma.bg

Доц.д-р Ивелина Йорданова, Клиника по дерматология и венерология при УМБАЛ „Д-р Георги Странски”-Плевен

Коментари