Публикация

Спортна херния (спортна пубалгия)

Какво е спортна херния, как се получава, изследване и методи на лечение.


Спортисти, като състезатели на дълги разстояния, футболисти, борци, културисти и бойци, могат да чуят термина "спортна херния", използван за описване на всякакъв вид болки в слабините, независимо от причината за това. Някои медицински професионалисти не са съгласни с това, кое точно е спортна херния и понякога прилагат термина за няколко различни типове общи наранявания на слабините.

Важно е обаче ясно да се разбере истинската природа на това състояние, тъй като това е честа причина за болка в слабините при някои видове спортисти. Не само това, понякога е трудно  лекарите да го диагностицират, така че спортистите, които разбират спортната херния, понякога може да помогне на лекарите да стигнат до точна диагноза.

Спортна херния: често неразбран термин за болки в слабините

Дефиницията е:

    Преразтягане или разкъсване на меките тъкани - мускули, сухожилия или връзки - в областта на долната част на корема или слабините, които се свързват или са част от аддукторите или вътрешните мускули на бедрата.

Докато повечето медицински специалисти предпочитат да използват термините спортна пубалгия или увреда на коремните мускули, за да опишат този вид нараняване, широката общественост обикновено е по-запозната с понятието спортна херния. Състоянието е известно още като херния на Гилмор.


Анатомия и физиология на спортната херния

Има много различни типове тъкани в долната част на корема и горната част на бедрото, които могат да бъдат включени в спортната херния, включително мускулите, сухожилията, нервите и лигаменти, които са свързани или с долните коремни мускули или с аддукторите или и с двете. Нервната болка може да произхожда от множество места, включително илиоингвиналния нерв и / или илиохипогастричния нерв.


Спортни причини за херния и рискови фактори


Основната причина за спортна херния (спортна пубалгия) е тежко и внезапно приземяване на крака и/или усукване на тялото на интензивно ниво, обикновено по време на спорта.


Някои причини за сдобиване със спортна херния са :

   - Играчите на високоенергийни спортове, които включват интензивно бягане, скачане или усукване, са най-застрашени от спортна херния. Например хокей на лед, футбол, борба и ръгби.
   - Професионалните спортисти и всеки друг спортист, който играе спорт на високо ниво.
   - Повечето от пациентите със спортна херния са мъже. Състоянието е рядкост сред жените спортисти.
   - Някои експерти смятат, че основните мускули, които са значително по-слаби в сравнение с горните мускули на бедрото, са рисков фактор за спортната херния, защото увеличава увреждащия потенциал на въртящия момент на торса при внезапни движения или спирания.
   - Понякога причината за спортната херния не е известна или се развива постепенно в продължение на дълъг период от време, вместо да се задейства от едно травматично събитие.
Всеки спортист с един или повече от горепосочените рискови фактори, които изпитват болки в слабините, се препоръчва да потърси лечение от медицински специалист, обучен в спортната медицина, за диагностициране или изключване на възможна спортна херния.


Спортна херния - симптоми и диагноза


Симптомите на спортната херния могат да имитират тези на много други видове общи наранявания на слабините и няма определено диагностично изследване, което прави трудно самото диагностициране. Симптомите могат да бъдат неясни, а спортистите не са сигурни защо внезапно или постепенно са усетили спад в спортното си представяне.


Симптомите на спортната херния

Симптомите на спортната херния могат да включват едно или повече от следните:

   - Внезапна и тежка болка в слабините по време на травмата
   - Болка, която отминава, но се връща по време на спортната активност
   - Болка, която се усеща по-често от едната страна на слабините (едностранно), отколкото от двете страни
   - Болка, която се появява само при усукващи движения
   - Болка, свързана с други движения, които включват дълбоките коремни мускули, като например  кашлицата
   - Чувствителност или синини в горната част на бедрото и/или в долната част на корема
   - Болка, която постепенно се увеличава от интермитентно до постоянно и се стига до невъзможност да се продължи спортната дейност

Дори и да не е налице нито един от горните симптоми, често неясната природа на нараняването означава, че някои спортисти все още могат да имат спортна херния, ако единственият симптом е хронична болка в слабините или по-ниски спортни резултати.


Диагностика

Тъй като симптомите на спортната херния могат да наподобяват симптомите на няколко други вида наранявания на слабините, диагностицирането на състоянието изисква задълбочена медицинска оценка, която може да отнеме повече от едно лекарско посещение.
Лекарите обикновено използват триетапен процес за диагностициране на спортна херния, както следва:

   - История на пациента. Определянето на точния механизъм на нараняване, независимо дали става дума за конкретно събитие или резултат от много седмици, месеци или години на прекомерна употреба по време на спорта, е важно за намиране на диагноза спортна херния.

   - Физически преглед. Лекарят ще извърши задълбочен преглед на долната част на корема, пубиса и краката. Изпълняването на някои упражнения ще дадат информация за произхода на болката.

   - Диагностично изображение. Магнитен резонанс  е най-честият тест, използван за идентифициране на спортната херния.

Лечение на спортна херния

Начините за лечение на спортната херния остават спорни. Някои практикуващи съветват нехирургични лечения като почивка, противовъзпалителни лекарства и физиотерапия. Други смятат, че това може да бъде коригирано само с операция.


Нехирургично третиране

Лекарите, които се застъпват за нехирургични възможности за лечение на спортна херния, обикновено препоръчват:

   - Почивка. Атлетите се нуждаят от почивка от порядъка на 4 до 6 седмици от редовните си спортове и всякакви други силови дейности, за да дадат на ранената тъкан време да се излекува.
   - Противовъзпалителни лекарства за да облекчат болката и намалят възпалението на засегнатите тъкани. В някои случаи могат да се прилагат перорални стероиди.
   - Физиотерапия. След първоначалния период на почивка, пациентът преминава през физиотерапевтичен режим, който се фокусира върху укрепването на коремните мускули, както и разтягане на долните коремни мускули и мускулите на краката. Допълнителните лечения могат да включват „сухи игли“, терапевтичен масаж и ултразвукова терапия.
   - Инжекции. Има няколко вида инжекции, използвани за лечение на спортна херния, като например стероидни инжекции, невроблокери, приложени на илиоингвиналните и илиохипогастричните нерви или инжектиране с плазма богата на тромбоцити. Всяка от тези опции може да се използва за облекчаване на болката.


Хирургично лечение на спортна херния

Лекарите, които препоръчват хирургично лечение на спортна херния се придържат към един или повече от следните начини:

  • Открита операция с поставяне на синтетично платно за затваряне на хернията.
  • Лапароскопска операция с направа на няколко малки шева.
  • Няколко операции – някои от атлетите повтарят травмата и се налага да бъдат оперирани втори или трети път.

    Спортистите, диагностицирани със спортна херния, се насърчават да работят в тясно сътрудничество с физиотерапевтите и лекарите си, за да намерят подходящ план за лечение на нараняването им и да потърсят второ или дори трето мнение, ако това е необходимо.

Коментари