Публикация

Средиземноморската диета предпазва от атрофия на мозъка

Средиземноморската диета предпазва от атрофия на мозъка

Ново изследване твърди, че здравословният хранителен режим помага за запазване на обема на мозъка при по-възрастните хора


Стриктното следване на известната Средиземноморска диета при възрастните хора помага за запазването на обема на мозъка им и го предпазва от атрофия, установи ново изследване на екип на Университета на Единбург, Шотландия.  Данните от проучването бяха публикувани в сп. Neurology – медицинското издание на Американската академия по неврология. 

Все повече изследвания твърдят, че компонентите на Средиземноморската диета, както поотделно, така и заедно, могат да имат ползотворен ефект върху различни аспекти от здравето на човека.  

Доказано е, че традиционният хранителен режим, който включва големи количества плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, зехтин, умерени количества риба, мречни продукти и вино, както и ограничен прием на червено месо, допринася за подобряване на сърдечнометаболитното  здраве на човека. Освен това, изследвания, вариращи от анализиране на данни до опити с  хората на случаен принцип, показват, че диетата намалява опасността да се развие диабет тип 2 и затлъстяване, допринася за нормализиране на теглото и за превенция на сърдечносъдовите заболявания. 

Други проучвания пък твърдят, че Средиземноморската диета помага за запазване на умственото и физическото здраве до дълбока старост и може да намали значително опасността от преждевременна смърт. 

Новото изследване, проведено в Шотландия, се фокусира изцяло върху ползите от диетата за мозъчното здраве на възрастни пациенти. По-специално, изследвана е връзката между Средиземноморската диета и общият обем на мозъка, обема на сивото вещество и плътността на мозъчната кора. 

С напредването на възрастта човешкият мозък се свива и все повече негови клетки умират, което е известно като атрофия на мозъка. Това може да доведе до проблеми със способността за учене, както и с паметта, обясняват учените. 

Изследователският екип, ръководен от д-р Мишел Лучано, проучил въпросници, попълнени от хора на възраст между 73 и 76 години. В продължение на 3 години били проследени 967 човека, които живеели в Шотландия и нямали деменция. 

967-те участници били помолени да попълнят въпросници за това с какво се хранят, когато били на 70 години. 3 години по-късно те били изследвани и били събрани данни за обема на мозъка на всеки от участниците. На 562-ма от участниците бил направен магнитен резонанс, за да се измери общия обем на мозъка, обема на сивото вещество и плътността на мозъчната кора. От тази група били подбрани 401 души, на които бил направен втори мозъчен скенер на 76-годишна възраст. 

Данните за мозъка на всеки от участниците били сравнени с това доколко стриктно всеки от тях спазвал принципите на Средиземноморската диета по време на този 3-годишен период. 
При Средиземноморската диета промяната в общия обем на мозъка е едва 0,5 процента
При анализирането на данните екипът открил връзка между спазването на диетата и обема на мозъка на възрастните хора. Участниците, които не спазвали стриктно диетата, в повечето случаи развивали атрофия на мозъка в този 3-годишен интервал. Нещо повече, при тях се наблюдавало 0,5 процента по-голямо намаляване на общия обем на мозъка в сравнение с тези, които следвали диетата. 

За да изчислят влиянието на начина на хранене, изследователите взели под внимание и фактори като възраст, образование и здравословни проблеми като диабет и високо кръвно.

В същото време, изследването не открило никаква връзка между начина на хранене и обема на сивото вещество, нито с плътността на мозъчната кора.

Обратно на твърденията в предишни проучвания, новото изследване не открило връзка между консумацията на риба и месо и промените в обема на мозъка. От това следва, че другите самостоятелни компоненти на диетата, или всички компоненти, взети заедно, може би оказват влияние върху запазването на мозъка, смята екипът.  

Ценното при новото изследване е, че се проследяват промените в мозъка с течение на времето, вместо да се вземат данните за конкретен момент, както е правено досега. 
„При нашето изследване първо бяха установени хранителните навици на участниците, а на по-късен етап бяха направени измервания на обема на мозъка им. От това може да се направи извод, че хранителната диета може да е способна да осигури дългосрочна защита на мозъка. За да се потвърди подобен резултат, обаче, са нужни по-големи последващи изследвания“, коментира д-р Мишел Лучано.

Източник: Мedical news today

Коментари