Публикация

Срив в системата за пръстова идентификация 

Пациенти са приемани за лечение в болниците само с лични карти


Срив в системата за пръстова идентификация тази сутрин принуди лечебните заведения да приемат пациенти по стария начин – с лична карта.

Националаната здравноосигурителна каса уточнява, че от 7:15 до 08:45 часа е имало технически проблем. 

„Проблемът възникна поради препълване на дисковото пространство, на което се съхраняват лог файловете на системата. Тези файлове съдържат само служебна информация за всяко обращение към системата. Инцидентът се дължи на рязкото нарастване на обема на съхраняваната в лог файловете системна информация, който за вчерашния ден е надминал 25 GB“, уточнава институцията.

НЗОК е създала организация, като в районните здравноосигурителни каси от 7:00 часа сутринта дежурят екипи. Те са информирали своевременно договорните партньори на институцията за този проблем и са разпоредили във времето, в което не работи системата, хоспитализирането и дехоспитализирането на пациентите да се извършва по стария начин, с български лични документи.

В момента регистрационната система работи нормално. Предприети са мерки за автоматично ежедневно архивиране и изчистване на данните от лог файловете за предотвратяването на появата на проблеми от този вид в бъдеще, допълва касата.

Коментари

Оставка!