Публикация

Стартира проект за ранна диагностика на децата с аутизъм

Средствата по него са осигурени от Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежки финансов механизъм 2009-2014 г., в размер на 304 690 евро


Във връзка с изпълнението на договор РД – 13-149/15.09.2015 г. по проект „Развитие на ефективни програми за ранна диагностика на децата с аутизъм в България чрез прилагане на международни стандартизирани инструменти“, на 28 януари в залата на администрацията на УМБАЛ „Александровска” ще бъдат представени екипа, дейностите, целите и очакваните резултати по проекта. Средствата по него са осигурени от Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежки финансов механизъм 2009-2014 г., в размер на 304 690 евро.

В България броят на наличните интердисциплинарни екипи е силно ограничен и все още е проблем поставянето на диагноза „аутизъм” в най-ранна възраст, с използването на надеждни методи. Клиника „Свети Никола” на Александровска болница е единствената университетска структура по детска психиатрия у нас, в която работят водещите детски психиатри, подготвят се медицинските стандарти за детското психично здраве, апробират се новите диагностични и лечебни методи и обучителни програми. Тя осъществява консултации на институциите, които имат отношение към психичното здраве и социалното благополучие на децата и юношите, осъществява консултиране и кризисни интервенции, диагностика и лечение на случаи с различна патология. Клиниката е референт на МЗ, МОН и МТСП.

Поради нейната уникалност, проявена в специфичната й дейност и квалификация на персонала, в рамките на проекта, в УМБАЛ „Александровска” предстои въвеждане на стандарти и инструментариум, неприлагани към настоящия момент в България и обучение на медицински и други специалисти от страната в умения за тяхното прилагане. Подробностите ще бъдат изложени на пресконференцията. Ръководител на екипа, осъществяващ цялостната експертна дейност по проекта, е проф. Надя Полнарева, началник на Клиника по детска психиатрия в УМБАЛ „Александровска” (на снимката)

Коментари